Business Internaţional

Premieră în ultimii şase ani pentru cea mai puternică economie europeană: Germania a înregistrat inflaţie negativă în ianuarie pentru prima oară după 2009

Premieră în ultimii şase ani pentru cea mai puternică...

Autor: Anca Dumitrescu

29.01.2015, 17:05 514

Preţurile de consum din cea mai mare economie a lumii au scăzut în ianuarie cu 0,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut şi cu 1,3% comparativ cu luna decembrie, potrivit Biroului Federal de Statistică. Analiştii anticipau un declin al preţurilor de 0,2% faţă de ianuarie 2014 şi de 1% faţă de decembrie.

Banca Centrală Europeană (BCE) a anunţat săptămâna trecută un program de achiziţii de obligaţiuni în valoare de cel puţin 1.100 miliarde de euro, pentru a evita deflaţia în zona euro.

Analiştii anticipează că zona euro a înregistrat în ianuarie o inflaţie anuală de -0,5%. Eurostat, biroul european de statistică, urmează să publice vineri datele referitoare la inflaţie.

În decembrie, preţurile de consum din zona euro au scăzut cu 0,2% comparativ cu intervalul similar din 2013.

"Este probabil ca inflaţia din zona euro să rămână negativă în prima jumătate a anului, înainte ca deprecierea euro şi alţi factori fundamentali să îşi facă efectul. Revenirea inflaţiei aproape de ţinta BCE de 2% rămâne o perspectivă îndepărtată", a declarat Christian Schulz, analist la Berenberg Bank în Londra.

La ora transmiterii ştirii euro este în urcare cu 0,2%, la 1,1312 dolari pe unitate.

Indicele DAX al bursei din Frankfurt este în declin cu 0,4%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO