Business Internaţional

Premierul britanic a avertizat că va proteja interesele Marii Britanii, în cazul modificării tratatului UE în scopul salvării euro

Premierul britanic a avertizat că va proteja interesele Marii Britanii, în cazul modificării tratatului UE  în scopul salvării euro

Foto: AFP

Autor: Anca Dumitrescu

02.12.2011, 19:08 1335

Premierul britanic David Cameron a avertizat vineri că va proteja interesele Marii Britanii, în cazul modificării tratatului Uniunii Europene în scopul salvării euro, aşa cum vor Franţa şi Germania, transmite Reuters.

Cameron a afirmat, după o întâlnire cu preşedintele francez Nicolas Sarkozy, că nu este convins că schimbarea tratatului va întări uniunea monetară la care Marea Britanie a refuzat să participe.

Dacă tratatul UE va fi redeschis la summit-ul crucial de săptămâna viitoare, Cameron va avea o agendă proprie.

Liderul britanic a spus că instituţiile zonei euro, precum Banca Centrală Europeană (BCE), trebuie să susţină moneda pentru a convinge pieţele că au capacitatea să facă acest lucru, iar ţările membre trebuie să devină mai competitive.

"Niciunul dintre aceste lucruri nu necesită modificarea tratatului, dar dacă se va întâmpla acest fapt, mă voi asigura că interesele Marii Britanii vor fi protejate şi întărite", a afirmat Cameron.

În urma declaraţiilor lui Cameron nu au avut loc o reacţie imediată din partea biroului lui Sarkozy.

Cameron este supus presiunilor din partea euroscepticilor din Partidul Conservator, de a reduce legăturile cu UE şi a se asigura că orice mişcare de pe continent spre uniunea fiscală nu lezează interesele centrului financiar londonez.

Sarkozy a încercat să îl convingă pe Cameron să fie de acord cu proceduri de disciplină bugetară mai strictă pentru zona euro.

Cancelarul german Angela Merkel a cerut vineri o modificare rapidă dar limitată a tratatului UE, pentru eliminarea cauzelor care au dus la declanşarea crizei datoriilor, ea avertizând că europenii au în faţă "un maraton" pentru recâştigarea credibilităţii pierdute.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO