Business Internaţional

Premierul ceh atacă zona euro

Premierul ceh atacă zona euro

Foto AFP

Autor: Catalina Apostoiu

31.08.2011, 00:01 801

Conducerea eurosceptică a Cehiei a lansat noi critici la adresa zonei euro care se luptă să tempereze disensiunile interne privitoare la modalitatea de soluţionare a problemelor legate de datorii ale membrelor sale mai fragile, scrie The Wall Street Journal.

Recent, premierul ceh Petr Necas a declarat pentru un grup de diplomaţi cehi: "Am fost de acord să aderăm la o uniune monetară, nu la una de transfer sau a datoriilor". Acesta a adăugat că o monedă independentă este vitală pentru soliditatea economică a ţării.

Cehia, asemeni tuturor ţărilor din est aflate acum în UE, va trebui să adopte euro în cele din urmă. Totuşi, nu există un termen limită legat de aderare, iar Praga a arătat clar că nu se grăbeşte în acest sens.

Recent, preşedintele ceh Vaclav Klaus a dat vina pe euro pentru criza financiară cu care se confruntă în prezent Europa. Acesta a arătat că ţările din zona euro sunt prea diferite pentru a avea o monedă comună. După părerea acestuia, euro poate supravieţui numai prin reducerea numărului de ţări membre sau prin implementarea de politici economice comune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO