Business Internaţional

Premierul ceh Bohuslav Sobotka şi-a anunţat demisia, în urma unui conflict cu ministrul de Finanţe

Premierul ceh Bohuslav Sobotka şi-a anunţat demisia,...

Autor: Andrei Ionascu

02.05.2017, 16:01 108

Sobotka a anunţat că îi va înmâna demisia preşedintelui Milos Zeman în cursul săptămânii, decizia reprezentând în acelaşi timp şi retragerea actualului guvern din Cehia.

Membrii coaliţiei tripartite trebuie să ajungă la un acord privind un cabinet care să guverneze până la alegerile programate pentru luna octombrie sau să convină asupra alegerilor anticipate.

Bohuslav Sobotka susţine că există suspiciuni întemeiate potrivit cărora ministrul de Finanţe, Andrej Babis, al doilea cel mai bogat om de afaceri din Cehia, a evitat să plătească taxe în trecut şi nu a explicat situaţia în mod corespunzător. Babis a negat acuzaţiile.

"Nu mai pot să-mi asum responsabilitatea în calitate de prim-ministru privind această situaţie. Am luat singura măsura rezonabilă în acest moment, şi anume demisia guvernului", a declarat Sobotka.

Andrej Babis este liderul formaţiunii de centru ANO, care este favorită să câştige alegerile parlamentare din octombrie. Prin urmare, Babis are mari şanse să fie viitorul premier al Cehiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO