Business Internaţional

Premierul Greciei va întreba populaţia dacă ţara va mai lua bani de la UE şi FMI

Papandreou, premierul grec: Grecia va organiza un referendum pe tema acordului european

Foto: AFP

Autor: Anca Dumitrescu

31.10.2011, 20:32 2844

Grecia va organiza un referendum cu privire la noul ajutor pe care urmează să îl primească de la UE, a declarat primul-mistru George Papandreou, scrie BBC News. Săptămâna trecută liderii europeni au căzut de acord să ofere un nou ajutor de 130 mld. euro Greciei şi să şteargă50% din valoarea obligaţiunilor de stat deţinute de investitorii privaţi.

Dacă vor vota cu "da", referendumul ar putea opri protestele masive şi grevele care paralizează Grecia în mod regulat. Un vot negativ ar putea duce la prăbuşirea guvernului şi la tăierea finanţării externe, lăsând ţara într-o situaţie financiară precară. Cel mai probabil, referendumul va fi organizat în ianuarie.

Unii oficiali de la Atena cred că o înfrângere în referendum ar putea duce la ieşirea Greciei din zona euro.

Grecia s-a confruntat în ultimul an şi jumătate cu proteste la scară largă din cauza măsurilor de austeritate pe care a fost guvernul a fost nevoit să le ia pentru a primi ajutoarele financiare de la UE şi FMI. Analiştii sunt de părere că referendumul poate da peste cap planurile privind soluţionarea crizei din zona euro.

Sondajele de opinie din Grecia indică faptul că majoritatea cetăţenilor nu susţin noul acord, care va veni cu noi măsuri de austeritate. Papandreou a declarat la o întâlnire a guvernului că grecii vor avea ultimul cuvânt de spus în ceea ce priveşte pachetul de măsuri, care ar urma să reducă datoria Greciei cu 100 de miliarde de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO