Business Internaţional

Premierul irlandez încearcă să prevină prăbuşirea guvernului şi alegerile anticipate

Premierul irlandez încearcă să prevină prăbuşirea...

Autor: Teodora Marinescu, Mediafax

28.11.2017, 14:24 77

Dacă premierul irlandez, care este de asemenea liderul partidului Fine Gael, nu va putea să ajungă la un compromis cu oficialii partidului Fianna Fáil în legătură cu vicepremierul Frances Fitzgerald, a cărui demisie a fost cerută de opoziţie, Leo Varadkar ar putea înfrunta un vot de "neîncredere" în Dáil (Camera Deputaţilor).

Criza politică din Irlanda s-a intensificat luni seară, după publicarea unor documente care demonstrau eşecul lui Frances Fitzgerald de a proteja un detectiv care a dezvăluit practici corupte din interiorul poliţiei, de pe vremea când aceasta era ministru al Justiţiei.

În urma publicării dovezilor, mai mulţi oficiali irlandezi şi-au exprimat îngrijorarea. Hildegarde Naughton , membră a Camerei Deputaţilor, a declarat că este dificil ca Fitzgerald să rămână în funcţie, în timp ce doi miniştri independenţi, Shane Ross şi Finian McGrath, vor pune la îndoială poziţia actualului vicepremier, în cadrul întâlnirii cu Leo Varadkar.

În acelaşi context, oficiali de rang înalt ai opoziţiei au declarat că Varadkar nu are altă opţiune în afară de demiterea lui Frances Fitzgerald.

În cazul în care criza nu este rezolvată, Guvernul ar putea să cadă cu o săptămână înainte de negocierile Brexit, ceea ce ar slăbi poziţia statului irlandez şi şansele de soluţionare a problemei frontierei între Irlanda şi Irlanda de Nord.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO