Business Internaţional

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a respins în 2016 o iniţiativă de pace propusă de Administraţia SUA-Haaretz

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a respins în...

Autor: Mihai Draghici

19.02.2017, 17:10 102

Reuniunea secretă s-a desfăşurat în februarie 2016 în oraşul iordanian Aqaba, cu participarea premierului Israelului, Benjamin Netanyahu, a regelui Abdullah al II-lea al Iordaniei şi a preşedintelui Egiptului, Abdel Fattah el-Sissi.

Conform unor oficiali din cadrul fostei Administraţii Barack Obama, secretarul de Stat american de la acea vreme, John Kerry, a propus recunoaşterea la nivel regional a caracterului evreiesc al statului Israel, o condiţie esenţială pusă de Benjamin Netanyahu, şi relansarea procesului de pace israelo-palestinian cu susţinerea ţărilor arabe.

Însă Benjamim Netanyahu a respins propunerile, transmiţând că nu putea obţine susţinere pentru o astfel de iniţiativă în cadrul coaliţiei guvernamentale israeliene. Cu toate acestea, summitul de la Aqaba a constituit baza negocierilor pentru crearea unui guvern de uniune naţională pe care Benjamin Netanyahu, liderul formaţiunii conservatoare Likud (dreapta), le-a avut imediat după aceea cu Isaac Herzog, preşedintele coaliţiei de centru-stânga Uniunea Sionistă (aflată în opoziţie) şi formată din Partidul Muncii, Hatnuah şi Mişcarea Verzilor.

Negocierile nu au dat rezultat, astfel că Benjamin Netanyahu a preferat să coopteze la guvernare formaţiunea seculară naţionalistă Israel Casa Noastră (Yisrael Beiteinu), numindu-l pe liderul acestui partid, Avigdor Lieberman, în funcţia de ministru al Apărării.

Benjamin Netanyahu a confirmat duminică participarea la reuniunea secretă cu John Kerry, Abdel Fattah al-Sissi şi regele Abdullah, susţinând că el a convocat-o.

Liderul opozţiei israeliene, Isaac Herzog, a criticat duminică atitudinea lui Benjamin Netanyahu: "Istoria va judeca amploarea acestei oportunităţi şi amploarea pierderii oportunităţii".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO