Business Internaţional

Premierul Marii Britanii şi cel al Irlandei vizitează Irlanda de Nord, pe fondul crizei politice

Premierul Marii Britanii şi cel al Irlandei vizitează...

Autor: Andrei Ionascu, Mediafax

12.02.2018, 12:29 119

Irlanda de Nord a rămas fără o administraţie regională din ianuarie 2017, după o dispută între cele mai importante două partide - naţionaliştii Sinn Fein şi Partidul Democrat Unionist (DUP).

Mai multe runde de discuţii au eşuat, după ce formaţiunea Sinn Fein şi-a menţinut cererea privind statutul oficial al limbii irlandeze, considerată principalul motiv al divizării. La finele anului trecut, Guvernul de la Londra a stabilit în mod direct bugetul anual al ţării, care este parte a Regatului Unit.

Potrivit Cabinetului premierului britanic, Theresa May le va reaminti liderilor politici de la Belfast de "numeroasele probleme presante cu care se confruntă Irlanda de Nord", inclusiv statutul cetăţenilor şi a graniţelor după Brexit, iar o soluţie internă "ar fi benefică pentru cetăţenii ţării".

Leo Varadkar a avertizat duminică asupra faptului că formaţiunile nord-irlandeze au intrat în criză de timp pentru încheierea unui acord care să ofere stabilitate ţării. Premierul irlandez va aborda chestiunea căsătoriei între persoane de acelaşi sex, care este ilegală în Irlanda de Nord în ciuda faptului că este permisă în restul Marii Britanii şi în Republica Irlanda.

"Guvernul irlandez a afirmat în mod constant că restaurarea instituţiilor [nord-irlandeze] este esenţială în contextul implementării pe deplin a Acordului din Vinerea Mare (n.a. - semnat la Belfast de către guvernele britanic, irlandez şi nord-irlandez pentru procesul de pace din regiune). Vom continua să colaborăm cu guvernul britanic pentru a sprijini partidele din Irlanda de Nord să obţină acest rezultat", a transmis purtătorul de cuvânt al lui Leo Varadkar.

Irlanda de Nord se află în mijlocul uneia dintre cele mai dificile şi importante probleme ale Brexit, fiind căutate soluţii pentru libera circulaţie a persoanelor şi bunurilor între Republica Irlanda, membră a Uniunii Europene, şi Irlanda de Nord, care este administrată de Marea Britanie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO