Business Internaţional

Premierul Marii Britanii, Theresa May cere solidaritatea Uniunii Europene împotriva serviciilor secrete ruse

Premierul Marii Britanii, Theresa May cere solidaritatea...

Autor: Mihai Draghici

22.03.2018, 19:59 224

Premierul Marii Britanii, Theresa May, a cerut joi seară, la reuniunea Consiliului European, solidaritatea ţărilor Uniunii Europene împotriva serviciilor secrete ruse, pe care le acuză că ar putea pregăti noi atacuri neurotoxice de genul celui comis în orăşelul britanic Salisbury, afirmă diplomaţi.

Potrivit unor surse diplomatice, Theresa May vrea "acţiuni coordonate" ale ţărilor Uniunii Europene pentru condamnarea atacului chimic atribuit Rusiei care l-a vizat pe un fost agent secret rus în Marea Britanie.

"Rusia a efectuat un atac îndrăzneţ şi lipsit de inteligenţă împotriva Marii Britanii. Este clar că ameninţarea rusă nu respectă frontiere şi, într-adevăr, incidentul din Salisbury se înscrie în modelul agresiunilor ruse împotriva Europei şi a vecinilor Rusiei", a spus Theresa May în momentul venirii la summitul de la Bruxelles.

Preşedintele Lituaniei, Dalia Grybauskaite, a declarat că intenţionează expulzarea agenţilor ruşi de pe teritoriul ţării sale.

"Marea Britanie afirmă că există reţele care organizează lucruri precum cel din Salisbury, că aceste reţele sunt în ţările noastre şi că ar fi bine să le contracarăm. Aceste reţele au abordat ţări europene, iar Theresa May le va spune mai multe lucruri liderilor ţărilor UE", a declarat un diplomat citat de agenţia Reuters.

"Mai multe state europene vor să aibă o reacţie comună la atacul care l-a vizat pe fostul agent Serghei Skripal", a afirmat un alt diplomat UE.

Administraţia Vladimir Putin a exprimat regret că Uniunea Europeană a preferat solidaritatea cu Guvernul de la Londra în defavoarea obiectivităţii, în cazul atacului neurotoxic care l-a vizat pe un fost agent secret rus în Marea Britanie.

Londra a decis expulzarea a 23 de diplomaţi ruşi în contextul crizei generate de atacul neurotoxic. Este vorba de cel mai mare număr de diplomaţi ruşi expulzaţi de Marea Britanie în ultimele trei decenii. Aceasta este cea mai gravă criză dintre Rusia şi Marea Britanie din ultimii ani. Moscova a negat orice implicare în atacul neurotoxic din Salisbury şi, în replică, a dispus expulzarea a 23 de diplomaţi britanici.

Administraţia Vladimir Putin a atenţionat Marea Britanie, transmiţându-i recomandarea de a nu ameninţa o "putere nucleară" precum Rusia, în contextul crizei generate de atacul care l-a vizat pe un fost agent secret rus. Referindu-se la criza bilaterală cu Marea Britanie, Maria Zaharova, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, a transmis: "Nimeni au ar trebui să ameninţe o putere nucleară". La rândul său, Ambasada Rusiei din Marea Britanie a atras atenţia că "orice ameninţare cu măsuri punitive împotriva Rusiei va fi urmată de o ripostă".

Fostul agent de spionaj rus Serghei Skripal, rănit în oraşul britanic Salisbury, probabil a fost atacat cu o substanţă neurotoxică, au stabilit anchetatorii britanici. Potrivit unor surse din cadrul investigaţiei, substanţa folosită este din gama Noviciok.

Fostul agent al Serviciului rus de informaţii militare (GRU) şi fiica acestuia sunt în stare critică în urma atacului cu o substanţă neurotoxică. Un poliţist care a intervenit este, de asemenea, în stare gravă. În total, 21 de persoane au primit îngrijiri medicale după ce au inhalat vapori ai substanţei folosite în atac. Serghei Skripal şi fiica lui au fost expuşi contactului cu o substanţă toxică, în cursul unui incident produs în localitatea Salisbury, situată în provincia Wiltshire, la circa 100 de kilometri vest de Londra. Cei doi continuă să fie în stare critică. Serghei Skripal, în vârstă de 66 de ani, a primit azil în Marea Britanie în anul 2010 după un schimb de agenţi de spionaj efectuat între Statele Unite şi Rusia. Skripal, fost colonel în serviciile secrete ruse, a fost condamnat în 2006 la închisoare, pentru spionaj în favoarea Marii Britanii. Agentul a fost găsit vinovat de legături cu Serviciul britanic de informaţii externe (MI6). La investigaţie participă oameni de ştiinţă ai Institutului Porton Down. Ancheta este coordonată de Direcţia pentru combaterea terorismului a Scotland Yard şi este solicitată contribuţia serviciilor de informaţii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO