Business Internaţional

Premierul Marii Britanii, Theresa May cere susţinere politică, avertizând că altfel s-ar putea să nu mai fie "niciun Brexit"

Premierul Marii Britanii, Theresa May cere susţinere...

Autor: Mihai Draghici

15.07.2018, 11:46 387

Premierul Marii Britanii, Theresa May, le-a cerut criticilor din Partidul Conservator să susţină planurile sale în negocierile privind ieşirea din Uniunea Europeană, avertizând că altfel există riscul de a nu se mai produce "niciun Brexit".

"Mesajul meu adresat ţării în acest sfârşit de săptămână este simplu: trebuie să menţinem privirile aţintite asupra premiului. Dacă nu facem aşa, riscăm să ajungem în situaţia de a nu mai exista niciun Brexit", a transmis Theresa May prin Facebook, potrivit site-ului agenţiei Reuters.

Theresa May pare să asocieze ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană cu propria supravieţuire politică, în contextul în care şi-a atras critici dure din partea colegilor din Partidul Conservator şi a preşedintelui SUA, Donald Trump, din cauza strategiei aplicate în negocierile cu Uniunea Europeană. Cu mai puţin de nouă luni înainte de eventuala ieşire din UE, elitele politice şi de afaceri sunt profund divizate în Marea Britanie în legătură producerea Brexit şi cu viitorele relaţii cu Bruxellesul.

Guvernul Theresa May a prezentat joi planul privind ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, proiectul - contestat atât de politicieni britanici, cât şi de Bruxelles - conţinând prevederi în materie de imigraţie şi relaţii comerciale, precum şi disponibilitatea achitării unor restanţe de 44 de miliarde de euro.

Documentul de 98 de pagini, intitulat "Viitoarea relaţie între Marea Britanie şi Uniunea Europeană", prezintă poziţia Cabinetului Theresa May înaintea noilor sesiuni de negociere programate la Bruxelles în toamnă. Ministrul britanic pentru Brexit, David Davis, şi ministrul britanic de Externe, Boris Johnson, au demisionat în semn de protest faţă de acest plan. În acest context, există riscul ca poziţia de prim-ministru a Theresei May să fie contestată, iar Marea Britanie ar putea ajunge la alegeri anticipate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO