Business Internaţional

Premierul ungar: Procesul de adoptare a euro de catre tarile est-europene ar trebui accelerat

26.02.2009, 00:00 20

In conditiile in care majoritatea economistilor avertizeaza asupra problemelor economice ale Europei de Est, liderii de la Bruxelles au asistat marti la un apel din partea premierului maghiar, Ferenc Gyurcsany, care le-a cerut sa sprijine sistemul bancar si sa accelereze procesul de adoptare a monedei unice europene de catre tarile din regiune, scrie International Herald Tribune.

Ca raspuns la declaratiile oficialului de la Budapesta, presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a sustinut ca toti jucatorii implicati, inclusiv statele occidentale, trebuie sa-si asume responsabilitatea pentru a ajuta bancile din estul continentului.
"Toti cei implicati vor trebui sa-si asume responsabilitatea, noii si vechii membri ai Uniunii Europene, institutiile financiare si autoritatile de reglementare, precum si tarile de origine ale bancilor" care controleaza sectorul bancar din Europa de Est, a declarat Barroso. Sistemul financiar din regiune este detinut intr-o proportie semnificativa de institutii occidentale.
Gyurcsany a precizat ca "cea mai buna protectie impotriva problemelor cauzate de rata de schimb valutar" este adoptarea cat mai rapida a euro de catre statele care au aderat la Uniunea Europeana in 2004 si 2007. El a solicitat accelerarea procesului de adoptare a monedei unice fara insa sa solicite si o relaxare a conditiilor stricte de accedere in zona euro.
In acelasi timp, oficialul maghiar a avertizat ca o scadere drastica a activitatii economice in Europa de Est va afecta puternic tarile occidentale si ca un eventual sprijin ar fi si in interesul acestora. El le-a reamintit liderilor europeni de expunerea puternica pe care tarile lor o au pe piata financiara din Est.
"Investitiile bancilor occidentale in regiune se ridica la 1.600 mld. euro, adica de trei sau patru ori peste Produsul Intern Brut al acesteia", a declarat premierul maghiar. "Daca valoarea acestor active se depreciaza nu va suferi doar Europa de Est, aceasta actiune putand avea un impact major asupra zonei euro", a precizat Gyurcsany dupa intalnirea pe care a avut-o cu presedintele Comisiei Europene.
Premierul ungar spune ca imbunatatirea perspectivelor privind accederea tarilor est-europene in zona euro ar ajuta regiunea sa depaseasca mai usor problemele economice. Acesta s-a plans ca anticamera adoptarii monedei unice, mecanismul schimbului valutar (ERM II), se intinde pe o perioada prea mare de timp.
Pentru a a accede in zona euro o tara trebuie sa-si raporteze moneda la euro timp de doi ani si sa mentina un nivel scazut al inflatiei timp de un an.
Pana acum singura tara din Europa de Est care si-a exprimat intentia de a adopta moneda unica in viitorul apropiat este Polonia, dar nivelul ridicat al datoriei guvernamentale si deficitele bugetare uriase fac imposibil acest pas pentru majoritatea noilor membri ai Uniunii.
Mai mult, Barroso a respins posibilitatea unei modificari a regulilor de aderare la zona euro, amintind ca o asemenea actiune va avea nevoie de acceptul guvernelor tuturor celor 27 de membri ai Uniunii precum si de cel al Bancii Centrale Europene.
"Este responsabilitatea noilor membri ai blocului comunitar sa se adapteze acestor conditii", a declarat oficialul european, adaugand ca "nu pot specula in ce masura am putea sau ar trebui sa acceleram acest proces".
La inceputul saptamanii, agentia de rating Standard & Poor's a avertizat ca ritmul de crestere economica al Europei de Est se va restrange puternic anul acesta si ca "toate ingredientele unei crize semnificative se regasesc aici" ca urmare a datoriei externe uriase si a dependentei de finantarea externa.
Monedele est-europene s-au depreciat brusc in fata euro in ultimele luni, dar si-au revenit la inceputul saptamanii dupa ce bancile centrale din Cehia, Polonia, Romania si Ungaria au argumentat, intr-o actiune concertata, ca nu exista o corelatie intre vanzarea masiva de monede locale si performantele economice ale tarilor din regiune.
Standard & Poor's, care a redus marti ratingul Letoniei pana la cel mai scazut nivel, a avertizat ca Ungaria, Romania si Bulgaria "se vor confrunta cu o perioada lunga de ajustare economica" ca urmare a nivelului ridicat al datoriei externe.
 
Euro in Est
 
  • Ferenc Gyurcsany, premierul Ungariei, a cerut liderilor europeni sa sprijine sistemul bancar din estul continentului si sa accelereze procesul de adoptare a euro de catre tarile din regiune.
  • Oficialul maghiar a precizat ca "cea mai buna protectie impotriva problemelor cauzate de rata de schimb valutar" este adoptarea cat mai rapida a euro de catre statele din Est.
  • In acelasi timp, el a avertizat ca o scadere drastica a activitatii economice in Europa de Est va afecta puternic tarile occidentale, data fiind expunerea puternica pe care o au in aceasta regiune
  • Ca raspuns, Jose Manuel Barroso, presedintele Comisiei Europene, a sustinut ca statele occidentale trebuie sa-si asume responsabilitatea pentru a ajuta bancile din Europa de Est.
  • El a respins insa posibilitatea unei modificari a regulilor de aderare la zona euro, amintind ca o asemenea actiune va avea nevoie de acceptul tuturor celor 27 de membri ai UE precum si de cel al BCE.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO