Business Internaţional

Premierul ungar vrea să naţionalizeze o divizie a E.ON

Utilităţile, o afacere non-profit în Ungaria: premierul Viktor Orban vrea să naţionalizeze o divizie a grupului german E.ON
29.08.2012, 00:02 1008

După ce a promis că va face din distribuţia de energie către gospodării o afacere "nonprofit", premierul Viktor Or­ban s-a angajat să răscumpere "imediat" de la nemţi divi­zia locală a E.ON, unitate care furnizează, indirect, gaze naturale fiecărei familii ungare.

Orban a readus sub controlul statului MOL, cea mai ma­re companie ungară, şi producătorul de piese auto Raba, în efortul de a consolida poziţia statului în sectoarele strate­gi­ce ale economiei.

"Am cumpărat acţiunile MOL de la ruşi, mai multe com­panii de apă de la francezi, Raba de la malaisieni, Ferencváros (club de fotbal) de la englezi şi foarte curând vom răscumpăra E.ON de la germani", a declarat Orban.

Divizia E.ON Foldgaz Trade este cel mai mare trader de gaze naturale din Ungaria, iar compania îi apro­vi­zio­nea­ză pe toţi distribuitorii de gaze, scrie Thomson Reu­ters. Limi­tarea preţurilor la utilităţi a fost una din­tre prin­cipalele pro­misiuni făcute de partidul lui Orban, Fi­desz, înaintea ale­ge­rilor din 2010. Sec­torul ungar al dis­tri­buţiei de energie este deţinut în mare parte de jucători stră­ini, între care do­mină E.ON, RWE, EDF şi GDF Suez din Franţa.

După ce a recâştigat de la ruşi controlul MOL, cea mai mare companie petrolieră din Ungaria, guvernul de la Budapesta vrea să răscumpere de la nemţi divizia locală a E.ON, unitate care furnizează, indirect, gaze naturale fiecărei gospodării ungare. Pasul, care face parte dintr-un plan mai mare al premierului Viktor Orban de a face din distribuţia de energie către gospodării o afacere "nonprofit", ar putea reaprinde conflictele Ungariei cu Bruxellesul.

"Am cumpărat acţiunile MOL de la ruşi, mai multe companii de apă de la francezi, Raba (producător de piese auto) de la malaiezieni, Ferencváros (club de fotbal) de la englezi şi foarte curând vom răscumpăra E.ON de la germani", a declarat Orban. El a adăugat după aceea că Ungaria nu are numai conflicte, ci şi aliaţi, scrie Hungarian Spectrum. MOL, cea mai mare companie ungară, şi-a vândut afacerile de gaze naturale către E.ON în 2005 printr-o tranzacţie evaluată la 2,2 miliarde euro. În 2010 guvernul anterior şi-a asigurat o opţiune de a cumpăra divizia locală de vânzare a gazelor naturale pentru a preveni ca unitatea să cadă în mâini "nedorite" dacă ar fi scoasă la vânzare. Potrivit E.ON, aceste drepturi de preempţiune pot fi exercitate până în 2016. Divizia, E.ON Foldgaz Trade, este cel mai mare trader de gaze naturale din Ungaria. Compania îi aprovizionează pe toţi distribuitorii de gaze şi distribuie astfel, indirect, energie către fiecare gospodărie ungară, notează Thomson Reuters.

Limitarea preţurilor serviciilor de utilităţi a fost una dintre principalele promisiuni făcute de partidul lui Orban, Fidesz, înaintea alegerilor din 2010, prin care formaţiunea politică a câştigat două treimi din locurile din Parlament. Sectorul ungar al distribuţiei de energie este deţinut în mare parte de jucători străini, între care domină E.ON şi RWE din Germania şi EDF GDF Suez din Franţa.
Epopeea recâştigării MOL

Guvernul conservator condus de Orban a cum­părat anul trecut o participaţie de 21% din MOL de la compania rusă Surgut şi 27% din acţiunile RABA pentru a întări prezenţa stat­ului în sectoarele strategice ale economiei. Gru­pul austriac OMV a început să cumpere ac­ţiuni la MOL la începutul anilor 2000 şi a de­ţinut mai mulţi ani o participaţie de circa 10%.

Următoarea schimbare majoră a inter­venit în 2007, când OMV a cumpărat un pa­chet de acţiuni de la magnatul rus Megdet Rahimkulov şi a ajuns la 21%. Conducerea MOL a început să cumpere acţiuni proprii şi să împrumute aceste participaţii unor terţi favorabili pentru a se proteja de intenţiile OMV. În câteva luni MOL controla astfel aproape 50% din companie.

Ca urmare a strategiei de apărare solidă a MOL, OMV "s-a retras", scria la acea dată Portfolio. În 2009 OMV a vândut parti­cipaţia la MOL către Surgutneftegaz pentru 1,4 miliarde de euro, dublu faţă de preţul pieţei.

Guvernul Orban a naţionalizat, de ase­menea, al doilea pilon al sistemului de pensii, asigurând astfel resurse de zece miliarde euro pentru buget. Datele oficiale arată că va­loarea acestor active s-a diminuat cu aproape 75% din cauza cheltuielilor şi crizei.

Financial Times Deutschland a caracte­rizat ideea răscumpărării E.ON drept "ne­bunie", scriind că, din câte se pare, "gulaş-comunismul" a revenit în Ungaria. Publicaţia notează că preţurile pot fi reduse doar dacă companiile primesc ajutoare de la stat, plătite de aceiaşi clienţi care primesc gaze şi energie mai ieftine. Cu o altă naţionalizare, Orban face un joc periculos cu investitorii. Nu degeaba Coca-Cola Company a decis în ultimul moment să nu deschidă o nouă fabrică în Ungaria, alegând în schimb să investească în România, mai scrie Financial Times Deutschland.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO