Business Internaţional

Presa din Marea Britanie deplânge economia italiană din cauza datoriilor, iar The Telegraph recomandă ieşirea ţării din zona euro

Premierul italian Matteo Renzi estimează că economia va înregistra creştere zero anul acesta. Sursa foto - AFP

Premierul italian Matteo Renzi estimează că economia va înregistra creştere zero anul acesta. Sursa foto - AFP

Autor: Bogdan Cojocaru

22.09.2014, 19:27 1409
Publicaţia britanică The Telegraph titrează că dacă ceva decisiv nu se întâmplă în Italia, această ţară se îndreaptă spre „tatăl şi mama default-urilor suverane“ şi propune o soluţie „simplă“ pentru problemele Italiei, ieşirea din zona euro. Financial Times, o publicaţie economică britanică de prestigiu, notează că povara datoriei italiene este povară pentru toată lumea şi că este nevoie de politici coordonate „pentru a face posibil ca Italia să rămână în zona euro“.

Într-un articol publicat în The Telegraph sub titlul „Soluţia pentru problemele Italiei este chiar simplă – părăsiţi euro“, Roger Bootle, managing director la Capital Economics, scrie că Italia este o ţară bogată în frumuseţi naturale şi comori istorice, cu oraşe minunate şi peisaje frumoase, cu oameni minunaţi, mâncăruri şi vinuri bune şi cu un mod de viaţă atractiv, dar una care nu funcţionează.

Bootle explică că în anii ’50 şi ’60 economia, în proces de industrializare, a urcat în pofida politicii haotice şi a guvernelor disfuncţionale în liga ţărilor cu cele mai mari PIB-uri. În 1979 PIB-ul italian l-a depăşit chiar pe cel britanic. Însă problemele au persistat. Deşi tendinţa era ca inflaţia să accelereze, soluţia problemei era la îndemână, respectiv slăbirea lirei, şi astfel economia putea continua să crească. Până când totul a început să meargă greşit. Marea Britanie a depăşit Italia în 1995, iar de atunci distanţa dintre cele două state continuă să se mărească.

De când s-a format zona euro, în 1999, ritmul mediu de creştere al economiei italiene este de 0,3% pe an, „cu alte cuvinte, apoape deloc“.

Dar nu toate aceste probleme sunt cauzate de adoptarea euro. Italia are nevoie disperată de reforme şi totuşi sistemul politic pare incapabil să livreze ceea ce trebuie. Italia este una dintre principalele ţări afectate de creşterea pieţelor emergente.

În timp ce Germania exportă în principal produse din clasa superioară a tehnologiei, Italia s-a specializat pe bunuri din clasele inferioare pe care China le produce mai ieftin.

Euro nu a ajutat Italia deoarece, de la început, în această ţară costurile au continuat să crească mai rapid decât în Germania sau alte state. De această dată, Italia nu se poate ajuta prin intervenţii asupra cursului de schimb.

„Opţiunea radicală pentru Italia este să renunţe la euro şi să permită unei monede slabe să genereze un boom al exporturilor, să accelereze inflaţia, să uşureze povara datoriilor şi să aducă mai multe venituri din taxe la buget“, concluzionează Bootle.

„Povara datoriei italiene este o problemă pentru noi toţi“

În Financial Times, un articol cu titlul „Povara datoriei italiene este o problemă pentru noi toţi“ atrage atenţia că „cea mai mare întrebare privind stabilitatea Europei este ce se va întâmpla dacă Italia continuă să stagneze, aşa cum o face de 15 ani“.

Articolul arată că poziţia economică a Italiei este nesustenabilă şi va avea ca finalitate intrarea statului în incapacitate de plată dacă nu va interveni o schimbare bruscă şi de durată în traiectoria creşterii economice. Dacă Italia intră în default, viitorul ei în zona euro va intra sub semnul îndoielii, şi chiar cel al întregii zone euro.

Dacă Italia continuă să stagneze anul viitor şi în 2016, raportul datorie/PIB se va îndrepta spre 150% din PIB. „Problema nu este numărul, ci tendinţa.“

Prestigioasa revistă londoneză de business The Economist scoate în evidenţă volatilitatea politicilor autorităţilor italiene şi notează că premierul italian Matteo Renzi a detaliat pe 16 septembrie programul guvernului său până în mai 2017. Miezul reformei consta în relaxarea regulilor restrictive privind angajările şi concedierile. Nevoia de reformă este atât de urgentă, încât guvernul ar adopta noua legislaţie prin decret dacă parlamentul ar respinge-o, a spus atunci Renzi.

Însă cu doar două săptămâni înainte, pe 2 septembrie, când şi-a prezentat agenda, premierul nu a menţionat nimic notabil despre reforma de pe piaţa muncii. Iar un website nou în care era detaliat programul de guvernare nici măcar nu menţiona reforma.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO