Business Internaţional

Presa germană scrie despre un nou acord de finanţare pentru Grecia, de 10-20 mld. euro

Presa germană scrie despre un nou acord de finanţare...

Autor: Vlad Popescu

03.02.2014, 12:33 531

Publicaţia germană citează un document intern al ministerului Finanţelor de la Berlin.

Printre căile de acţiune descrise în document se numără o nouă restructurare ("haircut") a datoriei de stat a Greciei, care ar afecta de această dată în principal creditorii din sectorul public, sau o linie suplimentară de finanţare cu resurse limitate, de la fondul de urgenţă al UE.

Programul ar putea avea o valoare de 10-20 miliarde euro şi ar fi condiţionat de angajamente din partea guvernului de la Atena în zona reformelor structurale, potrivit Der Spiegel.

Contactat de Reuters, un reprezentant al ministerului german al Finanţelor a refuzat să confirme că se pregăteşte o nouă restructurare a datoriilor Greciei.

"Nu a apărut nicio situaţie nouă", a afirmat reprezentantul instituţiei, care a îndrumat presa către declaraţiile anterioare ale ministerului german al Finanţelor, Wolfgang Schaeuble.

Oficialul a afirmat anterior că ar putea exista în continuare o necesitate pentru refinanţarea datoriilor Greciei, însă orice nou program de finanţare ar fi cu mult mai redus faţă de împrumuturile acordate până acum statului elen.

Grecia a încheiat în ultimii patru ani două acorduri de finanţare externă cu partenerii din zona euro şi FMI, cu o valoare totală de 240 miliarde euro, angajându-se în schimb la reducerea cheltuielilor publice şi reforme structurale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO