Business Internaţional

Preşedintele Băncii Mondiale critică Argentina pentru naţionalizarea companiei YPF

 Preşedintele Băncii Mondiale critică Argentina pentru naţionalizarea companiei YPF

Autor: Anca Dumitrescu

19.04.2012, 19:33 400

Preşedintele Băncii Mondiale, Robert Zoellick, a declarat joi că naţionalizarea de către Argentina a YPF, divizie a grupului petrolier spaniol Repsol, este o eroare, care trebuie analizată pentru că reprezintă o măsură de protecţionism, transmite AFP.

Zoellick se află la final de mandat, urmând să fie înlocuit la 1 iulie de americanul de origine sud-coreeană Jim Yong Kim.

Economistul şef al Băncii Mondiale pentru America Latină, Augusto de la Torre, a afirmat că Argentina trebuie să clarifice procesul prin care vrea să naţionalizeze YPF, pentru a calma investitorii.

Preşedintele Argentinei, Cristina Kirchner, a decis luni, ignorând avertismentele autorităţilor de la Madrid, să naţionalizeze parţial compania petrolieră YPF, la care Repsol deţine 57,4% din acţiuni, restul titlurilor revenind statului şi provinciilor argentiniene.

Decizia a provocat o criză fără precedent între Spania şi Argentina, două ţări care au în mod tradiţional relaţii amicale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO