Business Internaţional

Preşedintele bulgar se declară loial faţă de NATO şi UE şi ia ca model România pentru combaterea corupţiei

Preşedintele bulgar se declară loial faţă de NATO şi...

Autor: Bianca Dorobanţu

31.12.2016, 20:30 470

Preşedintele Bulgariei, Rumen Radev, susţine că vrea să fie un partener „loial şi previzibil” pentru NATO, înlăturând astfel anumite preocupările că un lider de ţară membră UE şi NATO ar fi prea apropiat de administraţia de la Kremlin, scrie Financial Times.

„Bulgaria va lucra întotdeauna împreună cu partenerii săi, NATO şi UE. Vreau ca Bulgaria să fie un adevărat membru  NATO, cu capacităţi reale, un partener loial şi previzibil”, a afirmat Radev, subliniind faptul că niciodată nu a fost la Moscova.

Însă, într-un alt interviu acordat, Radev, care este şi fostul şef al forţelor aeriene din Bulgaria a susţinut cu fermitate repararea legăturilor dintre alianţele europene şi Rusia, aspect care ar putea fi în contradicţie cu temerile crescânde în Europa pentru dominaţia Rusiei  asupra ţărilor din vest.

„Cred că ne confruntăm cu ameninţări comune - terorismul, fundamentalismul Islamic, iar cooperarea între NATO şi Rusia este necesară. Dacă nu ne străduim să avem un dialog mai bun, nu putem face faţă acestor ameninţări globale în mod eficient”, spunea Radev.

El a demisionat din funcţia de comandant al forţelor aeriene în august, înainte să-şi anunţe candidatura ca independent la preşedinţia  Bulgariei, sprijinit de Partidul Socialist Bulgar, de opoziţie.

Rumen Radev vrea, totodată, să-şi demonstreze şi loialitatea faţă de NATO. El a apărut la televiziunea naţională pentru a critica ministrul Apărării bulgar pentru anumite decizii, despre care spunea că sunt inadecvate pentru rolul Bulgariei în NATO de a proteja spaţiul aerian din regiunea Mării Negre.

În timpul campaniei sale electorale, a cerut relaxarea sancţiunilor internaţionale impuse Rusiei pentru anexarea Crimeea şi pentru rolul în conflictul din Ucraina, pe motiv că au afectat exporturile agricole din Bulgaria şi industria turismului.

Victoria lui clară la alegerile prezidenţiale din noiembrie a dus la demisia guvernului Boiko Borisov, premier  pro-occidental. Odată ce Radev va fi învestit în funcţie la 22 ianuarie, un cabinet interimar va supraveghea alegerile generale din aprilie. Criticii lui Radev se tem că în timpul mandatului său de preşedinte Kremlinul îşi va intensifica eforturile de a destabiliza Bulgaria. El spune că prima sa vizită oficială va fi la Bruxelles şi Bucureşti, nu la Moscova.

„Cred că după Brexit, toţi liderii UE trebuie să încerce mai mult să recupereze încrederea tuturor cetăţenilor în instituţiile europene. Mulţi oameni sunt dezamăgiţi, iar dacă nu vom face acest lucru, tendinţa de a părăsi uniunea s-ar putea răspândi”, a spus el.

„Bulgaria va rămâne pro-europeană, dar noi nu suntem mulţumiţi de o Europă cu două <<viteze>>”, adaugă el, referindu-se la excluderea ţării din zona Schengen,  pe fondul corupţiei şi al eşecului privind reformele sistemului judiciar.

Ca preşedinte, el spune că va lansa o campanie pentru a aborda problema ţării privind corupţia, dând exemplul României.

„Vreau să studiez, să analizez şi să dezvolt cele mai bune soluţii. Nu mă voi uita decât la experienţa României, ci şi la experienţa altor ţări europene. Vom dezvolta un model foarte bun.”

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO