Business Internaţional

Preşedintele Fed pune în gardă pieţele să se pregătească de majorarea dobânzilor mai devreme decât s-a anticipat

Janet Yellen: Este important pentru pieţe să înţeleagă că există incertitudine şi că anunţul nu reprezintă o promisiune fermă cu privire la o perioadă anumită de timp. Sursa foto - AFP

Janet Yellen: Este important pentru pieţe să înţeleagă că există incertitudine şi că anunţul nu reprezintă o promisiune fermă cu privire la o perioadă anumită de timp. Sursa foto - AFP

Autor: Liviu Popescu

25.09.2014, 00:04 1622
Preşedintele Rezervei Federale a SUA Janet Yellen i-a atenţionat pe investitori să se pregătească pentru posibilitatea ca instituţia, cea mai influentă bancă centrală din lume, să majoreze ratele dobânzilor mai devreme decât se aşteaptă aceştia.

Comentariile lui Yellen vin după ce săptămâna trecută a avertizat că angajamentul Fed de a menţine ratele dobânzilor aproape de zero pentru o perioadă „considerabilă de timp“ s-ar putea schimba în cazul în care economia SUA, cea mai mare la nivel mondial, continuă să crească peste aşteptări, scrie Bloomberg.

În ultimii ani, o parte din capitalul injectat de Fed pe pieţe a ajuns în economiile emergente, care i-au atras pe investitori prin randamentele mai ridicate decât cele din SUA. Însă când Fed a sugerat că va începe să reducă achiziţiile lunare de obligaţiuni şi bonduri de trezorerie prin care a injectat zeci de miliarde de dolari în fiecare lună în economia americană şi pe pieţe, investitorii au început să retragă capitalul din ţările emergente. Rezultatul a fost deprecierea monedelor naţionale ale unora dintre economiile în curs de dezvoltare. Deciziile luate de către banca centrală a SUA sunt urmărite de către investitorii la nivel mondial deoarece multe dintre băncile centrale îi urmează exemplul.

Creşterea economică surprinzătoare a SUA ar putea să accelereze procesul de înăsprire a politicilor monetare ale Fed, ceea ce ar duce la o creştere bruscă a volatilităţii şi ar putea pune în pericol expansiunea. „Riscul este că Fed va înăspri în cele din urmă politica monetară într-o modalitate deja anunţată, iar pieţele va trebui să se adapteze foarte repede într-un mod nedisciplinat“, a spus Laura Rosner, economist la BNP Paribas, una dintre cele mai mari instituţii bancare din lume.

Fed a luat în 2008 decizia de a reduce dobânzile aproape de zero pentru a stimula creşterea economică.

Rata şomajului în SUA a scăzut de la 10% în timpul recesiunii din 2009 la 6,1%, sub pragul despre care şefii Fed au spus că va permite retragerea programului de achiziţii de active. Banca intenţionează să oprească programul de relaxare cantitativă după şedinţa din octombrie.

„Este important pentru pieţe să înţeleagă că există incertitudine şi că anunţul nu reprezintă o promisiune fermă cu privire la o perioadă anumită de timp“, a explicat Yellen.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO