Business Internaţional

Preşedintele filipinez a declarat "stare de anarhie" , în urma atentatului de la Davao

Preşedintele filipinez a declarat "stare de anarhie" ,...

Autor: Mircea Olteanu

03.09.2016, 12:19 8548

Duterte, care a inspectat locul atacului de vineri seară, ce s-a petrecut într-o piaţă de noapte din centrul oraşului Davao, a declarat că instituirea stării de anarhie nu constituia o impunere a legii marţiale.

Aceasta ar permite trupelor militare să fie dislocate în centrele urbane pentru a susţine poliţia în operarea unor puncte de control şi ar creştere numărul de patrule pe străzi, a adăugat preşedintele filipinez.

Incidentul a avut loc chiar în perioada în care preşedintele filipinez Rodrigo Duterte se află în Davao, însă acesta se afla departe de locul exploziei, a declarat fiul său, Paolo, care este şi viceprimar al oraşului, raportează Reuters.

Explozia s-a produs într-o piaţă aflată în apropierea hotelului Marco Polo, care este în mod frecvent vizitat de preşedintele filipinez, care amterior a fost primar al oraşului.

Un purtător de cuvânt al Abu Sayyaf, Abu Rami, a anunţat că gruparea este responsabilă pentru explozie, dar Duterte a spus anchetatorii i-au în calcul şi alţi posibili suspecţi, printre care sindicatele de droguri.

Forţele filipineze de securitate sunt angrenate într-o operaţiune împotriva militanţilor grupării islamiste Abu Sayyaf, care este listată drept organizaţie teroristă de Statele Unite şi Filipine. Unii lideri ai grupării au jurat credinţă reţelei teroriste Stat Islamic.

Iniţial, preşedintele Rodrigo Duterte s-a pronunţat pentru găsirea unei soluţii paşnice cu Abu Sayyaf, dar între timp a adoptat o poziţie mai radicală în condiţiile în care gruparea a continuat răpirile şi decapitarea ostaticilor.

Poliţia încă nu a dezvăluit rezultatele iniţiale ale anchetei, însă primarul oraşului Davao, Sara Duterte, - fiica preşedintelui - a declarat într-un interviu televizat că a fost vorba de o bombă, notează Reuters online. Secretarul prezidenţial pentru Comunicaţii, Martin Andanar, a afirmat că bomba se pare că ar fi fost făcută dintr-un proiectil de mortier, iar medicii au relatat că multe dintre victime au avut răni produse de şrapnel.

Zece dintre victime au decedat pe loc, în urma deflagraţiei, a anunţat purtătorul de cuvânt al poliţiei regionale din Davao. Alte patru persoane au murit la spital din cauza rănilor suferite, anunţă CNN.

Un număr de 67 de persoane au fost rănite, cele mai multe dintre ele prezentând răni cauzate de şrapnel, a anunţat doctorul Leopoldo Vega.
Acesta a mai precizat că 15 persoane sunt în stare critică, inclusiv o femeie însărcinată.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO