Business Internaţional

Preşedintele francez Emmanuel Macron: Iniţiativa noul "Drum al Mătăsii", propus de China, nu poate fi unidirecţional

Preşedintele francez Emmanuel Macron: Iniţiativa noul...

Autor: Mircea Olteanu, Mediafax

08.01.2018, 10:46 117

"Drumurile Măstăsii din trecut nu au fost niciodată doar chineze", a declarat Macron la Xian, oraşul care în trecut a servit drept punct de plecare al rutei comerciale antice şi medievale ce lega regiunile orientale cu cele occidentale ale Eurasiei.

"Prin definiţie, aceste drumuri nu pot fi altfel decât folosite în comun. Dacă sunt drumuri, nu pot fi unidirecţionale", a declarat liderul francez, aflat într-o vizită de trei zile în China.

Prezentată în anul 2013, proiectul "Centură şi Drum" îşi propune să lege, pe uscat şi pe mare, China de regiunile din jur şi apoi de Orientul Mijlociu, Europa şi Africa.

La un summit în luna mai, preşedintele chinez Xi Jinping s-a angajat să investească peste 120 de miliarde de dolari în acest proiect, care însă este privit cu suspiciune în capitalele occidentale, considerând că scopul iniţiativei este mai degrabă de a amplifica influenţa chineză decât de a genera bunăstare economică.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO