Business Internaţional

Preşedintele Klaus Iohannis participă la Consiliul European

Preşedintele Klaus Iohannis participă la Consiliul...

Autor: Dana Stanila

22.06.2017, 11:51 64

"Referitor la domeniul de securitate şi apărare, discuţiile vor avea în vedere principalele demersuri care trebuie întreprinse la nivel european pentru consolidarea frontierelor externe ale Uniunii şi creşterea nivelului de securitate internă a UE. Preşedintele Klaus Iohannis va reafirma disponibilitatea României de a participa în mod activ la identificarea şi punerea în aplicare a celor mai bune măsuri de prevenire şi contracarare a diverselor provocări la adresa securităţii cu care se confruntă Uniunea", anunţă Administraţia Prezidenţială într-un comunicat de presă.

De asemenea, preşedintele Klaus Iohannis se va pronunţa pentru intensificarea cooperării cu statele terţe în vederea unei abordări mai bune a fenomenului migraţiei ilegale şi a combaterii reţelelor de traficanţi de persoane.

Vineri, şeful statului va avea o întrevedere cu omologul său francez Emmanuel Macron şi va discuta cu acesta despre relaţiile bilaterale dintre România şi Franţa.

"În marja Consiliului European, Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, va avea şi o întâlnire cu Preşedintele Republicii Franceze, domnul Emmanuel Macron. Pe agenda de discuţii figurează teme din sfera relaţiilor bilaterale, a afacerilor europene şi a dosarelor internaţionale", mai precizează Administraţia Prezidenţială.

Întrevederile la nivel înalt au loc la două zile după atacul terorist din capitala Belgiei. Un bărbat a vrut să comită un atentat în Gara Centrală din Bruxelles, detonând un dispozitiv exploziv înainte de a fi împuşcat şi ucis. O explozie de mică amploare a avut loc, dar nicio persoană nu a fost rănită.

Securitatea este un subiect sensibil pe agenda summitului şi după atacurile islamiste recente din Paris şi Londra. Liderii europeni vor discuta despre contraterorism şi cum poate fi combătută cel mai eficient radicalizarea.

De altfel, Consiliul European urmează să susţină întărirea cooperării în ce priveşte securitatea externă şi apărarea. Preşedintele Consiliului, Donald Tusk, consideră că industria online trebuie încurajată să dezvolte instrumente care să detecteze automat şi să elimine conţinutul care îndeamnă la terorism şi violenţă.

Discuţiile de joi şi vineri se vor axa şi pe subiectul Brexit. Premierul britanic Theresa May este aşteptat să ofere o propunere de acord privind rezidenţa cetăţenilor din UE şi drepturile angajaţilor după ieşirea Marii Britanii din Blocul comunitar.

În cursul zilei de joi, Theresa May va informa celelalte 27 de state membre ale UE privind procedurile de Brexit, dar discuţiile detaliate vor fi lăsate în sarcina delegaţiilor UE şi Marii Britanii, care au început luni negocierile.

Uniunea Europeană doreşte garanţii solide pentru cei 3,2 milioane de cetăţeni comunitari care trăiesc în Marea Britanie şi cei 1,2 milioane de britanici care trăiesc în statele membre UE. Mulţi cetăţeni europeni sunt îngrijoraţi de situaţia pe care o vor avea după Brexit. Termenul pentru ieşirea Marii Britanii din UE este 30 martie 2019.

Comisia Europeană insistă că oamenii trebuie să continue să beneficieze de libertate de mişcare în Marea Britanie, în condiţiile în care unii cetăţeni se tem că vor fi deportaţi dacă drepturile lor nu vor fi garantate de UE.

Premierul britanic Theresa May va mai discuta cu şefii de stat şi de guvern ai Uniunii Europene despre acordul financiar privind Brexit şi despre controversa privind graniţa Irlandei de Nord.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO