Business Internaţional

Preşedintele Macedoniei refuză să semneze acordul privind schimbarea numelui ţării

Preşedintele Macedoniei refuză să semneze acordul...

Autor: Teodora Marinescu

14.06.2018, 08:09 412

"Acordul reprezintă o înţelegere a premierului Zoran Zaev şi ministrului de Externe Nikola Dimitrov", a declarat Ivanov.

"Acordul este inacceptabil şi nu voi permite legalizarea sa. Nu voi semna acordul cu Grecia", a adăugat el, afrmând că Grecia a primit tot ce a cerut, în urma negocierilor, în timp ce Macedonia nu a primit nimic.

Aproximativ 2.000 de oameni au participat la demonstraţii împotriva schimbării numelui, desfăşurate în capitala macedoniană Skopje.

Opoziţia din Greca a criticat de asemenea compromisul. În Grecia, guvernul nu are majoritatea parlamentară pentru a aproba acordul.

Zoran Zaev, a anunţat marţi după-amiază ajungerea la un acord cu Grecia privind numele ţării sale, care se va numi "Republica Macedonia de Nord".

Skopje şi Atena au fost de acord anul acesta să intensifice negocierile pentru a încheia disputa care blochează aderarea Macedoniei la Uniunea Europeană şi NATO. Grecia, care deţine drept de veto în ceea ce priveşte admiterea în ambele organizaţii, consideră că denumirea fostului stat iugoslav reprezintă o revendicare teritorială pentru una din regiunile sale nordice, care poartă acelaşi nume.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO