Preşedintele Tayyip Erdogan: Finanţarea kurzilor sirieni de către Statele Unit va afecta deciziile Turciei

13 feb 2018 Autori: Teodora Marinescu , Mediafax

Finanţarea grupării insurgente kurde Unităţile Populare de Protecţie (YPG) de către Statele Unit va afecta viitoarele decizii ale Turciei, a declarat, marţi, preşedintele Tayyip Erdogan, înaintea unei vizite a Secretarului de Stat Rex Tillerson, relatează site-ul agenţiei Reuters.

Un oficial american a afirma că Rex Tillerson se aşteaptă să poarte discuţii dificile joi şi vineri, atunci când va vizita Turcia, pe fondul disputelor pe care cei doi aliaţi NATO le au privind Siria.

Turcia este împotriva suportului acordat de SUA către forţele kurde din Siria, considerând că YPG este o extensie a organizaţiei teroriste Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK). Washingtonul susţine că finanţarea grupării YPG are ca scop contracararea militanţilor Stat Islamic în Siria.

"Decizia aliatului nostru, de a oferi suport financiar către YPG, cu siguranţă va afecta deciziile pe care le vom face", a declarat Erdogan.

Declaraţia preşedintelui turc este făcută pe fondul publicării bugetului Departamentului american al Apărării pe 2019, care include finanţarea antrenamentelor şi echipamentului forţelor locale, în lupta împotriva terorismului din Siria.

Pe data de 19 ianuarie, armata turcă a declanşat o ofensivă în nordul Siriei, lansând atacuri aeriene şi terestre în provincia Afrin.

 
Cuvinte cheie:
TURCIA
, SUA
, STAT ISLAMIC
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide