Business Internaţional

Preşedintele turc Erdogan va vizita Serbia. Posibile subiecte de discuţii: proiecte de gaze şi infrastructură

Recep Tayyip Erdogan

Recep Tayyip Erdogan

Autor: Bogdan Cojocaru

10.08.2017, 00:00 211

Preşedintele Turciei Recep Tayyip Erdogan va vizita Serbia în septembrie, printre subiectele discuţii putându-se număra un gazoduct şi proiecte de infrastructură, dar şi chestiuni mai sensibile pentru Belgrad, cum ar fi şcolile care au legătură cu oponentul lui Erdogan, clericul Fethullah Gulen, scrie Balkan Insight, care citează presa sârbă.

Gulen este acuzat de regimul de la Akara că este arhitectul loviturii de stat eşuate de anul trecut. Preşedintele turc va veni în Belgrad la sfârşitul lunii septembrie cu o delegaţie de 150 de oameni de afaceri turci, pentru care va fi nevoie de două avioane.

Cele două părţi vor discuta probabil despre gazoductul rusesc Turkish Stream, înlocuitorul conducetelor South Stream, care ar fi trebuit să treacă prin Serbia dacă proiectul nu ar fi fost retras de Moscova.

Un alt subiect de discuţii ar putea fi Sandzak, o regiune din sudul Serbiei la graniţa cu Muntenegru în care bosniacii sunt majoritari. Erdogan a arătat interes în trecut pentru Sandzak: preşedintele turc a vizitat oraşul Novi Pazar în 2010 şi a deschis un centru cultural turc acolo.

În mai, Erdogan a declarat la o întâlnire în Beijing cu preşedintele sârb Aleksandar Vucic că regiunea ar trebui să beneficieze de investiţii comune mai mari în infrastructură, precum o autostradă între oraşele Tutin, Novi Pazar şi Sjenica.

După lovitura de stat eşuată din Turcia, locuitorii din Sandzak s-au adunat în număr mare în Novi Pazar în August 2016 pentru a-l susţine pe Erdogan. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO