Business Internaţional

Preşedintele Turciei, Recep Erdogan îndeamnă cetăţenii turci să schimbe valuta în lire ori în aur, pe fondul crizei

Preşedintele Turciei, Recep Erdogan îndeamnă...

Autor: Mihai Draghici

02.12.2016, 14:46 615

Lira turcă a avut în noiembrie cea mai mare scădere înregistrată după criza financiară din anul 2008, în contextul creşterii valorii dolarului american şi din cauza instabilităţii politice de la Ankara după tentativa de lovitură de stat din iulie.

Săptămâna trecută, Banca centrală din Turcia a majorat dobânzile pentru prima dată în ultimii trei ani, în tentativa de a stopa declinul lirei, deşi Erdogan ceruse reducerea costurilor de împrumut. Lira a continuat oricum să scadă.

"Cei care păstrează în saltea monedă străină trebuie să o convertească în lire sau în aur", a declarat Recep Erdoğan într-un discurs rostit vineri la un salon auto, relatează cotidianul Hurriyet.

"Aceste măsuri vor afecta jocurile unora... Nu vă faceţi griji, împreună vom distruge acest joc. Am mai văzut astfel de lucruri în 2007-2008. Am spus atunci că problemele nu vor afecta Turcia. Spun acelaşi lucru şi acum. Problemele nici măcar nu ne vor atinge", a adăugat liderul autoritarist de la Ankara.

Erdogan a criticat din nou ratele ridicate ale dobânzilor, argumentând că "nu există altă opţiune" decât reducerea costurilor de împrumut: "Prin dobânzi mici vom deschide drumul investitorilor. Dobânzile mari sunt bune doar pentru sectorul financiar, mă refer aici şi la băncile de stat".

Imediat după discurs, lira a scăzut la nivelul-record de 3,55 în raport cu dolarul american. Moneda Turciei a pierdut 17% în raport cu dolarul de la începutul anului 2016 până acum.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO