Business Internaţional

Presiunile liderilor europeni par să aducă Grecia pe drumul vrut de ei: partidele care susţin bailout-ul câştigă teren în sondaje

Presiunile liderilor europeni par să aducă Grecia pe drumul vrut de ei: partidele care susţin bailout-ul câştigă teren în sondaje

Alexis Tspiras, liderul de 37 de ani al Syriza

Autor: Bogdan Cojocaru

22.05.2012, 00:04 1311

Presiunile Europei asupra Greciei par să dea roade, cele mai recente sondaje de opinie indicând că partidele greceşti care sprijină pachetele de bailout ale ţării au şanse reale ca în alegerile de luna viitoare să câştige suficiente voturi pentru a forma o coaliţie de guvernare. De aceste alegeri a legat Germania rămânerea statului elen în zona euro.

În alegerile parlametare din această lună, partidelor Noua Democraţie şi Pasok le-au lipsit două locuri pentru a obţine majoritatea care le-ar fi permis să alcătuiască un guvern de coaliţie. Planurile le-au fost încurcate de surpriza alegerilor, partidul de extremă stânga Syriza. De atunci însă, sprijinul pentru Noua Democraţie a crescut la punctul în care formaţiunea ar putea forma noul guvern alături de Pasok. Liderii celor două partide au promis că vor impune reducerile în cheltuielile publice cerute în schimbul bailout-ului de 130 miliarde euro stabilit pentru Grecia de UE şi FMI, scrie The Telegraph.

Un sondaj de opinie publicat de cotidianul Proto Thema sugerează că Noua Democraţie şi Pasok ar câştiga 161 de locuri în parlament din totalul de 300, în alegerile din 17 iunie. Un alt sondaj publicat de "Real News" indică pentru cele două partide 150 de locuri în parlament.

Pe de altă parte, sondajele arată şi un sprijin mai mare pentru Syriza, formaţiune care se opune austerităţii cerute Greciei de creditorii interna­ţionali. "Sondajele arată că meciul se joacă între Syriza şi Noua Democraţie", a afirmat Menelaos Givalos, profesor de ştiinţe politice la Universitatea din Atena. Lupta pentru primul loc este crucială deoarece un bonus de 50 de locuri în parlament va reveni celui mai popular partid, celelalte 250 de locuri fiind alocate proporţional.

Liderul Syriza caută susţinători în Europa

Într-o ţară care dispreţuieşte poli­ticienii, carismaticul lider de 37 de ani al Syriza, Alexis Tspiras, a devenit liderul politic cel mai puţin dispreţuit şi, astfel, un activ electoral esenţial. "El este văzut ca o personalitate nouă care nu a fost coruptă de vechiul sistem", a menţionat Givalos.

Tspiras a început luni un tur al capitalelor europene, ducând cu sine un singur mesaj: "A venit vremea să dis­cutăm", scrie Thomson Reuters. Într-un interviu acordat în ajunul primei vizite în străinătate de după alegerile din 6 mai, politicianul, care a sedus electoratul tânăr şi a alarmat Berlinul şi Bruxellesul, a subliniat de mai multe ori că vrea să negocieze rămânerea Greciei în zona euro. El a spus că vrea să sta­bilească legături cu personaje europene, precum preşedintele Franţei François Hollande, care vor să îndulcească mă­surile de austeritate prin găsirea de noi modalităţi de încurajare a creşterii economice.

"Primul motiv pentru care facem această călătorie este pentru că vrem ca guvernele Franţei şi Germaniei să vadă pentru ce luptăm: ceea ce este transmis în Europa despre noi nu este ceea ce noi reprezentăm sau suntem", a spus Tsipras. Politicianul nu se va întâlni cu oficiali guvernamentali, ci cu figuri politice de stânga precum fostul can­didat la preşedinţia franceză Jean-Luc Melenchon. "Nu suntem deloc o forţă anti­europeană. Luptăm pentru salvarea coeziunii sociale în Europa. Suntem, probabil, cea mai proeuropeană forţă din Europa deoarece puterile ei do­minante vor duce uniunea la insta­bilita­te, iar zona euro la colaps dacă insistă cu austeritatea", a afirmat liderul Syriza.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO