Business Internaţional

Preţul gazului natural lichefiat s-ar putea prăbuşi în stilul cotaţiilor petrolului

Sursa foto - Shutterstock

Sursa foto - Shutterstock

Autor: Sebastian Tănase

17.03.2015, 00:01 1478
Gazele naturale lichefiate (GNL) ar putea fi următoarea sursă de energie convenţională al cărei preţ se va prăbuşi, deoarece pieţele internaţionale vor fi „inundate” anul acesta de un nou val de producţie în condiţiile în care mai multe proiecte din Australia intră în funcţiune, scrie The Telegraph. GNL sunt considerate o alternativă pentru Europa la gazele naturale importate din Rusia. Conform companiei britanice BG Group, cel mai mare furnizor de GNL pentru SUA, oferta de gaze lichefiate a rămas relativ constantă de-a lungul ultimilor patru ani. 

BG estimează că anul trecut livrările de GNL au crescut cu doar 1,5%, la 243 de milioane de tone. Compania prognozează însă că până în 2025 oferta de gaz la nivel mondial va atinge 400 de milioane de tone, ceea ce va necesita dezvoltarea infrasctructurii şi a capacităţii de stocare.

În aceste condiţii, avansul anual al cererii de GNL din următoarii zece ani este estimat la 5%, aproape dublul ratei de creştere a consumului pentru aceeaşi perioadă. Din acest motiv specialiştii cred că cererea se va situa sub ofertă, ceea ce va presupune abandonarea anumitor proiecte GNL. 

„După patru ani în care oferta de GNL de pe piaţă a fost constantă, intrăm într-o perioadă de creştere. Anul 2014 a marcat intrarea unui nou val de furnizori de gaze pe pieţele din Australia, la care se vor adăuga şi primele volume de GNL provenite din producşia americană din Golful Mexicului, spre sfârşitul anului 2015. Această nouă producţie va fi absorbită de cererea crescută de pe pieţele asiatice, la care se vor adăuga şase pieţe nou create în decursul acestui an, diversificând şi mai mult procesul de comercializare al gazului şi deschizând noi oportunităţi pentru vânzări”, a afirmat vice-preşedintele BG Group, Andrew Walker.

Cea mai mare problemă o reprezintă încetinirea creşterii economice a Chinei şi efectul de domino care s-ar putea propaga în Asia, inclusiv printre marile naţiuni consumatoare de GNL precum Coreea de Sud sau Japonia.

Japonia a închis 50 de reactoare nucleare în urma dezastrului de la Fukushima din 2011, însă în când aceste unităţi vor fi repuse în funcţiune, cererea de GPL va scădea considerabil. 

Piaţa asiatică de GNL cu livrare imediată (spot) a crescut semnificativ după ce a fost afectată de declinul preţului petrolului care a început în luna august a anului trecut. Până în trimestrul al treilea din 2014, preţurile gazulelor lichefiate produse în Asia pentru livrarea spot au atins minimul istoric al ultimilor trei ani, iar de atunci şi-au revenit cu greu. Cu toate acestea, cea mai mare îngrijorare pentru sănătatea pieţei de tranzacţionare a gazului lichefiat o va constitui noua capacitate de producţie, care va începe să crească anul acesta şi care va atinge apogeul în 2017, pe măsură ce proiectele majore din Australia şi din alte colţuri ale lumii se aprope de final.

Numai proiectele care vor fi puse în funcţiune în Australia vor adăuga în piaţă peste 58 de milioane de tone de gaz până în 2019, însă până atunci specialiştii se aşteaptă ca ţara să devină cel mai mare exportator de GPL din lume, depăşind Qatarul (84 de milioane de tone).

„Ne aşteptăm ca piaţa gazului lichefiat să devină mai volatilă în următorii ani pe măsură ce va răspunde ofertei în creştere, a factorilor exogeni şi a cererii”, a afirmat Walker. 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO