Business Internaţional

Preţul grâului, la cel mai scăzut nivel din ultimii 10 ani

Preţul grâului, la cel mai scăzut nivel din ultimii 10...
30.08.2016, 00:00 1150

Preţul grâului s-a prăbuşit la minimul ultimilor zece ani în condiţiile acumulării unor recolte uriaşe în hambarele marilor producători, de la Rusia la SUA, fapt ce a dus la o scădere a costului alimentelor de bază la nivel mondial, scrie Financial Times. Consiliul Internaţional al Cerealelor şi-a majorat săptămâna trecută proiecţia legală de producţia mondială de grâu la un nivel record de 743 milioane de tone, în creştere cu 1% faţă de anul trecut. Oferta în creştere puternică a exacerbat criza de pe piaţa materiilor prime şi a pus presiune pe economiile care se bazează pe agricultură.

La 220 mili­oane de hectare, suprafaţa cultivată cu grâu o depăşeşte pe cea a oricărei alte cereale. Contractele futures pe grâu de iarnă au scăzut cu 4,4% la finalul săptămânii trecute, la 3,83 dolari pe buşel, cel mai scăzut preţ din septembrie 2007. Preţul grâului a scăzut cu 71% din 2008, când cotaţia celei cea mai cosumate cereale a urcat la peste 13 dolari pe buşel, provocând proteste pe străzile unor ţări emergente. Recolta recentă din SUA s-a situat la 45 milioane tone, în creştere cu 21% faţă de 2015, generând temeri legate de depozitare.

Temeri similare sunt în creştere şi în Rusia, care va deveni în acest an cel mai mare exportator de grâu la nivel mondial după ce a strâns 70 milioane de tone. În Canada, guvernul se aşteaptă la a doua cea mai mare recoltă din 25 de ani, de 30,5 milioane de tone. Recolta Australiei este estimateă la 26,5 milioane de tone, cea mai mare din ultimii cinci ani. Singurul mare producător care se confruntă cu deficit important în acest an este Franţa, unde recolta a fost afectată de ploile abundente. Preţurile scăzute nu contribuie însă la stimularea cererii, arată Abdolreza Abbassian, economist la Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură. Producţia de grâu este aşteptată să devanseze consumul cu aproximativ 10 milioane de tone în acest an.

Şi totuşi, calitatea noii recolte este inegală. “Marea întrebare în acest moment este dacă există sau nu o ofertă solidă de grâu de calitate la nivel mondial”, spune Abbassian. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO