Business Internaţional

Preţul grâului, la maximul ultimilor doi ani. Producătorii alimentari trec pe minus la bursele internaţionale

Preţul grâului, la maximul ultimilor doi ani. Producătorii alimentari trec pe minus la bursele internaţionale
06.08.2010, 15:51 19

Preţul grâului a urcat la maximul ultimilor doi ani, în timp cepreţul acţiunilor producătorilor alimentari şi a companiilor carefolosesc în ciclul de producţie cereale a coborât la burseleinternaţionale vineri, pieţele reacţionând astfel la decizia Rusieide a interzice exportul de cereale după ce ţara a fost lovită desecetă, informează Reuters.

Premierul rus Vladimir Putin a decis joi să oprească exporturilede grâu şi făină începând cu data de 15 august până la sfârşitulacestui an, compania feroviară de stat anunţând vineri că nu va maitransporta grâu începând de sâmbătă.

Rapiditatea deciziei a luat prin surprindere sindicatulproducătorilor de cereale din Rusia, care a pledat pentru o amânarea acestei inderdicţii până la 1 septembrie.

Rusia a fost al treilea mare exportator de grâu din lume în2009, dar această situaţie se va schimba după ce ţara a trecut princea mai aspră secetă din ultimii 100 de ani.

"Efectiv, o mare bucată din piaţa mondială este trasă pe dreapta- aproximativ 5 milioane de tone de grâu nu vor mai fi disponibilepentru export", a declarat Matthew Kaleel, specialist în mărfuri încadrul H3 Global din Sidney.

Preţul spot la bursa din Chicago a urcat la 309 dolari/tonă (234euro/tonă), cel mai ridicat preţ din ultimii doi ani, preţuldublându-se faţă de nivelul înregistrat la începutul lui iunie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO