Business Internaţional

Preţul petrolului Brent a coborât sub 75 $/baril. OPEC a decis să nu reducă producţia de petrol

Preţul petrolului Brent a coborât sub 75 $/baril. OPEC...

Autor: Anca Dumitrescu

27.11.2014, 17:43 626

Grupul a menţinut plafonul producţiei la 30 de milioane de barili de ţiţei pe zi, a declarat Ali Al-Naimi, ministrul Petrolului din Arabia Saudită, după o întâlnire la care au participat reprezentanţii celor 12 state membre, transmite Bloomberg.

Preţurile ţiţeiului au coborât semnificativ în acest an, pe fondul creşterii producţiei de petrol în Statele Unite la cel mai înalt nivel din ultimele trei decenii şi al cererii slabe la nivel global.

Decizia OPEC a fost anticipată de 58% dintre analiştii intervievaţi de Bloomberg în această săptămână.

Plafonul actual al producţiei OPEC este în vigoare de la începutul anului 2012.

"Echilibrul puterii s-a modificat, iar OPEC acceptă faptul că abilitatea sa de a controla preţurile pe termen lung ale petrolului este limitată", a declarat Michael Hewson, analist la CMC Markets în Londra, înainte ca decizia OPEc să fie făcută publică.

Cotaţia petrolului Brent a scăzut în acest an cu 32%, înregistrând cel mai amplu declin anual după 2008.

Contractele futures pentru ţiţeiul Brent au coborât joi cu până la 4,4% în urma deciziei OPEC, la 75,09 dolari pe baril.

Comentariul de miercuri al Arabiei Saudite, că piaţa se va stabiliza singură, a indicat că OPEC va rezista apelurilor de reducere a producţiei, se arată într-o notă a Societe Generale.

Miniştrii din Kuweit, Emiratele Arabe Unite şi Angola s-au arătat îngrijoraţi în privinţa surplusului de pe piaţă.

"Piaţa este suprasaturată. Dar nu din partea OPEC", a declarat ministrul Energiei din Emirate, Suhail Al-Mazrouei.

Venezuela, ale cărei rezerve valutare sunt aproape de minimul ultimilor 11 ani, a insistat pentru reducerea plafonului de producţie al OPEC, reprezentantul acestei ţări în OPEC, Rafeal Ramirez, afirmând că toată lumea trebuie să facă sacrificii.

Cotaţia petrolului WTI, de referinţă pe piaţa americană, a scăzut cu 26% în acest an. Joi, contractele futures pentru WTI au coborât cu 2,16%, la 71,53 dolari pe baril.

Producţia OPEC a depăşit în octombrie plafonul stabilit de organizaţie pentru a cincea lună consecutiv, potrivit datelor Bloomberg. Statele membre au produs luna trecută 30,97 milioane de barili de petrol pe zi.

Potrivit unui raport al OPEC publicat în această lună, cererea mondială pentru petrolul OPEC va fi anul viitor de 29,2 milioane de barili pe zi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO