Business Internaţional

Preţul petrolului, împins în sus de „epurarea“ din Arabia Saudită. „Credem că regatul se va concentra în continuare pe reducerea stocurilor de petrol la nivel mondial.“

Preţul petrolului, împins în sus de „epurarea“ din...

Autor: Catalina Apostoiu

07.11.2017, 00:00 401

Preţurile petrolului au atins cel mai ridicat nivel din iulie 2015 la începutul acestei săptămâni după campania anticorupţie lansată în weekendul trecut de prinţul saudit în încercarea de a-şi cimenta puterea, în timp ce oferta de pe piaţă s-a diminuat, scrie CNBC. Analiştii apreciază că piaţa „bear“ va continua zece ani. 

Preţul ţiţeiului Brent a atins un vârf de 62,90 dolari, un maxim pe 28 de luni în cursul şedinţei de ieri, în timp ce preţul ţiţeiului american a avansat cu 25 de cenţi, la 55,89 de dolari pe baril, depăşind pragul de 56 de dolari pentru prima dată din iulie 2015.

Analiştii nu se aşteaptă deocamdată ca Arabia Saudită, cel mai mare exportator de petrol al lumii,  să-şi modifice politica de impulsionare a preţurilor petrolului. „Credem că regatul se va concentra în continuare pe reducerea stocurilor de petrol la nivel mondial“, arată Giovanni Staunovo, analist la UBS.

Un alt factor care a împins preţurile petrolului în sus a fost reducerea de către companiile americane din domeniul energiei a numărului de platform petroliere cu opt, la 729, cea mai semnificativă reducere din mai 2016. Deşi oferta este în curs de diminuare, analiştii spun că cererea rămâne solidă. Barclays şi-a majorat estimarea privitoare la preţul mediu al petrolului Brent pe trimestrul patru al acestui an cu 6 dolari, la 60 de dolari pe baril, şi proiecţia pentru întregul 2018 cu 3 dolari, la 55 dolari pe baril.

Speculatorii şi-au crescut de asemenea, până la un nivel record, pariurile pe creşterea petrolului Brent.

Perspectivele privitoare la evoluţia preţurilor petrolului pe termen scurt şi mediu par solide, potrivit Helimei Croft, de la RBC Capital Markets, unul dintre cei mai atent urmăriţi analişti pe materii prime de pe Wall Street.

Pe termen mai lung însă acţiunile prinţului saudit ar putea avea un impact negativ asupra petrolului, în condiţiile în care acesta încearcă să reducă dependenţa regatului de veniturile din petrol, arată Croft.

Potrivit Wells Fargo, actualele condiţii de pe piaţa petrolului s-ar putea menţine neschimbate timp de alţi cinci până la 10 ani. În această perioadă, preţurile ţiţeiului WTI vor rămâne probabil prinse în intervalul 30-60 de dolari pe baril. Cătălina Apostoiu

Polonia renunţă la acordul de credit flexibil încheiat cu FMI

Guvernul polonez a informat Fondul Monetar Internaţional în legătură cu decizia sa de a pune capăt acordului privitor la linia de credit flexibil încheiat cu acesta, se arată într-un comunicat al Fondului. Ministerul polonez de finanţe a emis la rândul său o declaraţie confirmând această informaţie, potrivit Warsaw Voice. Primul astfel de aranjament pentru Polonia a fost aprobat de către boardul FMI în urma crizei financiare, acesta fiind urmat de patru acorduri similare menite să ofere protecţie în faţa unor posibile şocuri externe. De-a lungul anilor, Polonia a continuat să-şi întărească rezervele valutare şi poziţia fiscală, considerând acordul drept unul preventiv.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO