Business Internaţional

Preţul plătit de sirieni pentru bombele ieftine pe care le folosesc ruşii. VIDEO

Preţul plătit de sirieni pentru bombele ieftine pe care...

Autor: Maria Tufan

30.11.2015, 14:56 2699

Deşi elicopterele nu sunt maşinării de război recunoscute pentru bombardament, câteva dintre producţiile ruseşti, cele din seria Mi-24 Hind, sunt încă folosite în astfel de lupte. Rusia şi regimul lui Assad utilizează frecvent bombardamentele cu elicoptere în războiul din Siria, rezultatele nefiind deseori devastatoare pentru civili, scrie foxtrotalpha.com.

Dacă până acum ţintele ruseşti păreau a fi rebelii care ameninţă regimul lui Assad şi nu gruparea Stat Islamic, imaginile surprinse în timpul misiunilor încep să intesifice îndoielile cu privire la obiectivele reale ale Rusiei.

În ultimii cinci ani, bombele aruncate din elicopterele de transport au devenit semnătura regimului condus de liderul Bashad al-Assad. Cu toate acestea, multe dintre detonări au loc în zone extrem de populate, omorând mii de civili şi încercând astfel să atingă mai degrabă un obiectiv psihologic.

Acelaşi lucru pare însă să facă şi Rusia. Deşi deţine o flotă de război impresionantă atât pe uscat, cât şi în aer sau pe apă, elicopterele folosite în Siria nu folosesc tehnologiile de detectare a ţintei, precizia acestora lăsând de dorit.  Elicopterele de atac, cu o platformă precisă pentru astfel de arme, sunt surprinse în imagini aruncând bombe proaste deasupra zonelor populate. Chiar şi lansate de la altitudini mici, acestea aterizează de multe ori departe de ţinta iniţială.

Cu toate că, atât ruşii, cât şi oamenii lui Assad deţin o tehnică în calculul punctului de impact atunci când utilizează „bombe proaste”, metoda este încă departe de a atinge acurateţea minimă necesară unui astfel de atac.  

Argumentul este unul de natură economică. Încărcătura care poate fi ghidată prin multiple metode, de la control optic până la GPS, este una scumpă. Dacă o bombă de jumătate de kilogram costă câteva sute de dolari, un singur proiectil ghidat cu precizie poate ajunge şi la zeci de mii de dolari.

Imaginile cu războiul pe care Rusia îl duce în prezent în Siria, i-ar putea convinge pe unii că ruşii nu deţin deloc muniţie care să poată fi controlată, această presupunere fiind însă departe de adevăr. Deşi este un mare producător al sistemelor inteligente de bombardare, în campania siriană ruşii folosesc doar „bombe proaste” scutind astfel foarte mulţi bani, însă lăsând impresia că flota folosită este una spectaculoasă. Chiar şi cele mai noi şi performante aeronave, Su-34 Fullback, au fost văzute în misiuni de  lansare a bombelor neghidate, mai mult decât în orice altă acţiune.

Capturile foto apărute în presă cu privire la campania dusă de Rusia în războiul sirian au surprins în cea mai mare parte a timpului detonări şi lansări efectuate în zone de câmp, acolo unde se aflau presupusele poziţii inamice. Cu toate acestea, multe zone urbane afectate de acest tip de bombe nu apar în paginile presei internaţionale, propaganda şi marketinul urmărit de ruşi ajungând astfel la cote mari, mai scrie Foxtrot Alpha.

Metodele folosite de Putin în acest război fac aproape imposibilă existenţa unei colaborări între forţele americane şi cele ruseşti. „Noi ne facem treaba noastră, iar voi pe a voastră” pare a fi în prezent înţelegerea tacită dintre cele două mari puteri cu privire la acţiunile militare din Siria, lăsând astfel Rusia să lovească în continuare prin tehnica „bombei proaste” atât ţinte programate, cât şi zone nevinovate.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO