Business Internaţional

Preţurile alimentelor de pe pieţele internaţionale, în creştere pentru prima dată în ultimul an şi jumătate

Preţurile alimentelor de pe pieţele internaţionale,...

Autor: CătăIina Apostoiu

09.10.2015, 00:00 203
Preţurile alimentelor de pe pieţele internaţionale au crescut  în septembrie pentru prima dată în ultimele 18 luni, împinse în sus de cotaţiile zahărului şi produselor lactate, arată datele Organizaţiei pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) a ONU, preluate de The Wall Street Journal. Indicele preţurilor alimentelor realizat de FAO a avansat de la 155,1 puncte la 156,3 puncte în august, o creştere de sub 1%, se arată în raportul organizaţiei. În august, preţurile au scăzut cu 5,2%, cel mai pronunţat declin din ultimii şapte ani. Totuşi, indicele se situează cu 18,9% sub nivelul înregistrat în perioada similară a anului trecut şi oscilează în jurul unui minim al ultimilor şase ani datorită supraproducţiei şi cererii reduse. Creşterea din septembrie a fost determinată de majorările preţurilor zahărului şi produselor lactate, preţuri care au scăzut extrem de puternic în august.

Indicele preţurilor zahărului a avansat cu 3,2% faţă de august, faţă descăderea de 10% în luna anterioară. Preţurile au urcat pe fondul temerilor legate de impactul El Nino asupra Braziliei. Indicele preţurilor pentru produsele lactate a înregistrat o creştere de 5% faţă de august, după o scădere de 9,1%, după ce fermierii din Noua Zeelandă şi-au redus producţia ca reacţie la preţurile scăzute. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO