Business Internaţional

Preturile imobiliarelor din China au scapat de sub control

11.03.2010, 23:06 20

Preturile din sectorul imobiliar chinez au inregistrat lunatrecuta cel mai alert ritm de crestere din ultimii doi ani inpofida eforturilor guvernului tarii de a tempera avansul pietei, pefondul temerilor privitoare la aparitia unui bubble imobiliar,scrie Financial Times.

Preturile proprietatilor comerciale si rezidentiale din cele maimari 70 de orase din China au urcat cu 10,7% in februarie fata deaceeasi luna a anului trecut, dupa ce avansasera cu 9,5% inianuarie 2009 fata de ianuarie 2008, conform datelor publicate debiroul chinez de statistica.

De la inceputul anului, autoritatile din Beijing au luat o seriede masuri menite sa tempereze cresterea puternica a preturilorproprietatilor, mai multi oficiali avertizand cu privire lacresterea accelerata a acestora si la aparitia unor bubble-uri peunele piete.

Analistii spun ca preturile proprietatilor rezidentiale auavansat considerabil, acestea preocupand in cea mai mare masuraguvernul pentru ca au un impact direct asupra vietiichinezilor.

Gu Yunchang, secretar general al Asociatiei Imobiliare Chineze,estimeaza ca preturile locuintelor din China au avansat in medie in2009 cu peste 22%. Totusi, biroul de statistica a publicat dateluna trecuta ce indicau o crestere a pretului mediu de vanzare denumai 1,5% peste echivalentul din 2008.

"Cand am vazut cifra m-am indoit si am crezut ca au pus gresitvirgula", a declarat Gu.

Guvernul incearca sa contracareze speculatiile fara sa afectezepiata. "Guvernul nu poate exercita presiuni prea mari asupra pieteiimobiliare din cauza rolului crucial jucat de aceasta in cadruleconomiei", arata Gu.

Cresterea preturilor din sectorul imobiliar starnesteingrijorare si in Hong Kong, cu un posibil impact in cadrulalegerilor. Magnatii locali din cadrul sectorului imobiliar aurenuntat la opozitia fata de un program de achizitie de locuintesubventionat de catre guvern.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO