Business Internaţional

Previziuni sumbre ale FMI pentru economia mondială: Va fi cel mai slab an de la începutul crizei financiare. Surprinzător, previziunile pentru creşterea Chinei nu au fost afectată de măcelul de pe burse din august

Previziuni sumbre ale FMI pentru economia mondială: Va...

Autor: Ştefan Stan

06.10.2015, 21:55 2825

Economia mondială va creşte anul acesta în cel mai slab ritm de la începutul crizei financiare, conform previziunilor Fondului Monetar Internaţional. Încetinirea creşterii economice are ca principal motiv blocajul din China şi cel din ţările emergente, care maschează de fapt o consolidare a poziţiei economiilor deja dezvoltate, potrivit Financial Times. 

2015 va marca al cincilea an consecutiv în care rata de creştere a economiilor emergente a scăzut, prezice FMI în raportul bi-anual despre economia globală. Această încetinire este suficient de puternică cât să tragă în jos creşterea economică la 3,1% anul acesta, chiar dacă economiile dezvoltate au avut cea mai bună performanţă din 2010.

FMI a cerut ţărilor emergente să îşi dubleze eforturile să crească consumul domestic şi se axeze puternic pe reforme care să permită expansiunea economiei, în contextul unor estimări de creştere mult mai mici decât era aşteptat. 

FMI a subliniat că nu există o cauză singulară pentru declinul general al economiilor la nivel mondial, chiar dacă încetinirea din China şi orientarea ei către consum şi servicii a pus presiune puternică pe ţările exportatoare de petrol şi metalurgie. 

În schimb, FMI susţine că declinul reflectă forţe care acţionează de mult timp şi încetinesc potenţialul de creştere în multe ţări, inclusiv o productivitate slabă, nivelul mare de datorie publică şi privată şi îmbătrânirea demografică. De asemenea, reticenţa investitorilor de a cheltui bani şi a face noi investiţii este un alt motiv invocat de FMI. 

”Desigur, ţările cu mai multe diagnostice se adâncesc în probleme, iar în unele cazuri încep să aibă şi o inflaţie ridicată”, a declarat economistul şef al FMI, Maurice Obstfeld. 

FMI a redus estimările de creştere economică la nivel mondial de la 3,5% în aprilie la 3,1%. 

Surprinzător, FMI nu a revizuit în scădere prognoza pentru creşterea economică a Chinei, în ciuda prăbuşirii bursei, devaluării din august şi politicii impredictibile practicată de guvernul de la Beijing. 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO