Business Internaţional

Prima ţară din lume care ar putea renunţa complet la plata cu bani cash

Prima ţară din lume care ar putea renunţa complet la...

Autor: Alexandru Nanu

13.10.2014, 16:32 11151

Suedia, o ţară unde patru din cinci plăţi sunt efectuate cu cardul, ar putea fi primul stat din lume care să renunţe definitiv la banii lichizi, scrie Business Insider.

În medie, fiecare suedez foloseşte de 260 de ori pe an sistemul de plată electronic, supranumit Swish. Posibilitatea de a achita orice factură cu cardul a eliminat nevoia cetăţenilor de a avea în permanenţă bani cash.

Tendinţă de a folosi preponderent plăţile electronice nu este însă una generalizată în Europa. Spre exemplu, în Italia plăţile cash reprezintă încă trei sferturi din totalul tranzacţiilor efectuate.

Sistemul de plăţi electronice va aduce şi un cost mai mare în ceea ce priveşte dezvoltarea sistemelor de securitate online, dar investiţia va fi compensată de scăderea costurilor pentru manipularea de numerar.

Asociaţia Bancherilor din Suedia susţine că acest trend a dus şi la scădrea furturilor din bănci, în 2012 fiind înregistrate doar 5 astfel de cazuri în Suedia, cel mai scăzut nivel din ultimii 30 de ani.

Economia românească rămâne în continuare puternic dependentă de numerar, deşi băncile raportează creşteri de două cifre ale plăţilor cu cardurile online sau la POS-urile din magazine, o dependenţă care favorizează economia subterană, estimată la circa 40 mld. euro anual.

Numai unu din cinci lei aflaţi în conturile deţinătorilor de carduri este utilizat pentru plăţi, „plasticele“ fiind utilizate cel mai des pentru retrageri de numerar de la bancomate. Deţinătorii de carduri au efectuat în primul trimestru plăţi de circa 15 mld. lei (3,3 mld. euro), în timp ce banii scoşi de la bancomat au însumat aproape 60 mld. lei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO