Business Internaţional

Primăria din Praga vrea să naţionalizeze distribuţia de apă, afacere care aparţine acum Veolia

Primăria din Praga vrea să naţionalizeze distribuţia...

Autor: Catalina Apostoiu

29.06.2017, 00:00 644
Municipalitatea oraşului Praga doreşte să recâştige controlul asupra distribuţiei apei, operaţiuni administrate în prezent de compania PVK controlată de gigantul francez Veolia, a anunţat recent primarul capitalei cehe Adriana Krnacova, potrivit Le Figaro.

Gigantul francez a fost prins în Franţa şi în alte ţări că încalcă legea, iar în România, unde controlează Apa Nova, a fost acuzat de corupţie.

PVK exploatează infrastructurile de administrare a apelor din Praga printr-un contract semnat în anii 1990, reînnoit în 2013 şi prelungit până în anul 2028. „Distribuţia apei este un serviciu-cheie şi este esenţial ca acesta să se afle sub controlul autorităţilor din Praga. Pentru mine este de neînţeles cum oraşul a pierdut controlul asupra acestuia în trecut“, a declarat primarul Pragăi.

Municipalitatea a semnat recent cu PVK un memorandum privitor la viitoarea cooperare în administrarea infrastructurii apei care s-ar putea finaliza în opinia primarului cu achiziţionarea de către Praga a acţiunilor PVK. „Vreau să asigur oamenii că voi face totul pentru preluarea unei participaţii majoritare (în cadrul PVK), iar acest memorandum este un prim pas important“, a subliniat Krnacova.

La rândul său, directorul PVK Petr Mrkos s-a felicitat pentru semnarea memorandumului, caracterizându-l drept „o dovadă a îmbunătăţirii constant a relaţiilor“ dintre compania sa şi primărie.

Prezent în Cehia din 1996, Veolia este liderul pieţei locale în ceea ce priveşte distribuţia şi tratarea apelor, cu 3,5 milioane de clienţi la nivel local. Grupul a realizat în 2016 în Cehia o cifră de afaceri de 15,96 miliarde de coroane (607,5 milioane de euro). Grupul francez Veolia a fost implicat în scandaluri în mai multe ţări. În SUA, grupul şi o companie americană au fost acuzate anul trecut de statul Michigan într-un caz de contaminare din neglijenţă cu plumb a apei potabile furnizate oraşului Flint.

În Franţa, locuitorii s-au declarat în 2015 nemulţumiţi nu doar de calitatea apei, ci şi de creşterea facturilor. În 2015, Curtea de Apel din Paris a dat dreptate unui consumator care a cerut ca Veolia să fie trasă la răspundere pentru calitatea proastă a apei de la robinet.

În cazul judecat la Curtea de Apel din Paris, Veolia a fost atacată de un părinte care, făcând analize de calitate între 2007 şi 2012, a constatat că apa care curge la robinet nu este conformă cu normele în vigoare.

În România, grupul francez, care controlează Apa Nova, a fost acuzat de corupţie. Astfel, DNA a acuzat compania că a majorat preţurile apei în Bucureşti dând mită funcţionarilor primăriilor.

În octombrie 2015, DNA Ploieşti a pus sub acuzare compania Apa Nova Bucureşti pentru evaziune fiscală, spălare de bani, mită, cumpărare de influenţă şi interceptări ilegale, măsura fiind luată după ce DNA a început urmărirea penală pentru aceste infracţiuni faţă de mai mulţi actuali sau foşti directori ai companiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO