Business Internaţional

Primăriile din Ungaria vor o amânare de un an la plata creditelor în franci elveţieni

Primăriile din Ungaria vor o amânare de un an la plata creditelor în franci elveţieni

Autor: Vlad Popescu - Mediafax

03.08.2011, 14:57 493

Autorităţile locale din Ungaria au cerut premierului ViktorOrban să intervină pentru încurajarea băncilor să accepte unmoratoriu de un an pentru plata principalului unor credite înfranci elveţieni în valoare totală de 600 miliardeforinţi (2,2 miliarde euro), transmite Reuters.

Asemenea unei bune părţi a populaţiei, autorităţilelocale din Ungaria s-au împrumutat în franci pentru aprofita de dobânzile scăzute şi se confruntă acum cu consecinţeleaprecierii puternice a monedei elveţiene, care a atins maximerecord de mai multe ori în acest an.

Cursul de schimb forint/franc a crescut de la160-170 unităţi în perioada 2006-2008 la peste 180 unităţi lasfârşitul anului 2009, 222 unităţi la finele anului trecut,respectiv la 236,17 unităţi la sfârşitul lunii iulie, potrivitdatelor băncii centrale ungare.

Cursul oficial afişat miercuri de BancaUngariei este de peste 246 forinţi/franc.

Structura împrumuturilor contractate în perioada 2007-2008 deautorităţile locale din Ungaria prevede rambursări etapizate aleprincipalului începând după trei ani de la tragerea fondurilor.

Reprezentanţii autorităţilor locale au anunţat marţi că dorescîntârzierea cu un încă an a plăţilor, în speranţa că foritnul varecupera teren în raport cu francul.

"Alianţa autorităţilor locale ungare are opropunere pe care o vom prezenta astăzi premierului ViktorOrban într-o scrisoare. Acestea sunt în principalobligaţiuni emise cu o maturitate de 20 de ani, iar dacă startulplăţii principalului va fi amânat cu un an, ceilalţi 17 ani vorprezenta mai puţine dificultăţi faţă de prezent, la un franc de 250de forinţi", a declarat un reprezentant al autorităţilor locale laun post de radio.

El a adăugat că, în urma unor discuţii informale, băncile par săfie deschise ideii de întârziere cu un an a plăţilor.

Între timp, guvernele locale au plătit din dobânzilecreditelor şi nu intenţionează să solicite modificări înacest sens.

La finele anului trecut, autorităţile locale ungare acumulaserădatorii totale de 1.460 miliarde forinţi (5,3 miliarde euro), iarPricewaterhouseCoopers anticipa, într-un raport prezentat înaprilie, că cifra ar putea atinge 1.830 miliarde forinţi până lasfârşitul anului.

Puţin peste jumătate din datoriile totale au fost contractatesub formă de credit, iar 611 miliarde forinţi reperzintăobligaţiuni emise de guvernele locale, din care 85% sunt denominateîn franci elveţieni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO