Business Internaţional

Primul test politic al lui Juncker: va sancţiona sau nu Germania pentru excedentul comercial uriaş?

Primul test politic al lui Juncker: va sancţiona sau nu...

Autor: Daniela Stoican

22.07.2014, 21:02 295

Primul test politic al noului preşedinte al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, ales cu sprijinul cancelarului german Angela Merkel, este dacă instituţia pe care o conduce va acţiona împotriva Germaniei aşa cum o face contra statelor mai sărace sancţionând cel mai mare excedent de cont curent din istoria modernă, scrie The Telegraph.

Excedentul de cont curent al Germaniei a atins echivalentul a 260 de miliarde de dolari ani, anul trecut, cu mult peste cel de 195 de miliarde de dolari al Chinei, cel mai mare exportator din lume. Ca pondere în PIB, excedentul Germaniei a fost de 7,3%, peste limita de 6% prevăzută în acordurile europene.

Fondul Monetar Internaţional arată în raportul anual privind sănătatea economiei germane că excedentul de cont curent al ţării ajustat la ciclurile economice a atins 8,25% din PIB anul trecut şi a devenit distructiv din punct de vedere economic pentru ţările mai slabe din zona euro, ceea ce face şi mai dificilă recuperarea acestora.

Excedentul este cu trei până la şase puncte procentuale mai mare decât ar fi „de dorit” să fie sau decât este justificat să fie potrivit fundamentelor economice, arată FMI.

Lucrurile probabil nu se vor schimba prea mult dacă Berlinul nu face paşi concreţi pentru a reduce dezechilibrul. FMI i-a cerut Germaniei să facă mai multe pentru a ajuta ţările membre ale Uniunii Economice şi Monetare (EMU) mai slabe, prinse în „capcane de lichiditate”. Germania ar putea să le fie de ajutor stimulându-şi cererea internă.

Comisia a stârnit furie în Germania anul trecut după ce a ameninţat Berlinul cu sancţiuni dacă nu îşi „face temele”, în principal luând măsuri pentru a reduce dependenţa economiei germane de pieţele străine.

Chestiunea este foarte sensibilă pentru Juncker. El trebuie să aleagă dacă să pună în mişcare maşinăria sancţiunilor şi să provoace un conflict cu Germania - ţara care a depus cele mai mari eforturi pentru nominalizarea lui – sau să închidă ochii şi să rişte să fie acuzat că regulile EMU se aplică doar împotriva ţărilor mai slabe.

Comisia poate să ceară Germaniei să prezinte un „plan de acţiune” pentru a-şi reduce excedentul. Dacă acest plan nu funcţionează, miniştrii UE pot lua o decizie în cazul Germaniei, forţând ţara să plătească o garanţie de până la 0,1% (2,4 miliarde de euro) din PIB-ul naţional. Suma poate fi reţinută dacă Germania tot nu îşi reduce excedentul.

Orice astfel de acţiune ar declanşa o furtună în media în Parlamentul din Germania. Majoritatea cetăţenilor de acolo consideră deja că ţara lor cheltuie prea mult pentru a scoate ţările din sudul Europei din dificultate. Germania a fost de acord cu regulile privind dezechilibrele, crezând că vor fi aplicate doar împotriva celor care „păcătuiesc” prin deficit. Dar uniunea monetară cere ca dezechilibrul să fie redus de ambele părţi.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO