Business Internaţional

Prin bailout-ul Greciei a fost salvată şi Franţa, care trebuie să se devalorizeze cu 20% pentru a fi competitivă

Prin bailout-ul Greciei a fost salvată şi Franţa, care trebuie să se devalorizeze cu 20% pentru a fi competitivă

Preşedintele Franţei, socialistul François Hollande, a dat asigurări că criza a fost depăşită. Germanii nu sunt de acord, cel puţin în privinţa Franţei. Foto: AFP

12.12.2012, 00:02 1058

Franţa, una dintre cele mai mari economii europene, a beneficiat iniţial de introducerea euro, dar acum este la fel de supraevaluată ca şi Spania, o ţară cu mari probleme financiare.

Pentru a fi competitivă din nou, Franţa trebuie să se "ieftinească" cu 20%, apreciază Hans-Werner Sinn, preşedintele prestigiosului institut german de cercetare economică Ifo. El crede că prin bailout-ul Greciei a fost salvată şi Franţa, ţara europeană ale cărei bănci au cea mai mare expunere la datoriile greceşti.

"Atât Spania, cât şi Franţa, trebuie să fie cu 20% mai ieftine pentru a-şi face economiile competitive şi datoriile sustenabile. Dar pentru a fi cu 20% mai ieftin, procesul de devalorizare nu va fi uşor. De aceea Franţa va trebui să treacă printr-un deceniu de cădere. Partea bună este că nu s-a ajuns încă la un bailout", a scris Sinn într-un articol publicat de WirtschafsWoche.

Economistul nu crede că Franţa va deveni un stat falimentar doarece această ţară beneficiază deja de ceea ce el spune că este un pachet de salvare din partea zonei euro - capitalul german cu care este alimentată Europa de Sud.

"Expunerea băncilor franceze în raport cu mărimea economiei înainte de aplicarea măsurilor de salvare era de două ori mai mare decât a Germaniei. Acordul de salvare a Greciei nu a salvat doar acest stat, ci şi Franţa", a mai spus Sinn.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO