Business Internaţional

Privatizarea RBS ar putea fi amânată

Privatizarea RBS ar putea fi amânată

Autor: Vlad Popescu

12.08.2013, 11:04 364

Guvernul britanic deţine 81% din acţiunile RBS şi este de asemenea cel mai mare acţionar al băncii Lloyds, unde are o participaţie de 41%.

Procedurile pentru privatizarea participaţiei la Lloyd sunt pe cale să înceapă, însă situaţia mai dificilă în care se găseşte RBS va întârzia ieşirea statului din acţionariatul acesteia.

Astfel, Cable a afirmat că RBS va rămâne o bancă de stat cel puţin până la alegerile din mai 2015, chiar pentru următorii 5 ani.

Ministrul finanţelor, George Osborne, a cerut efectuarea unei evaluări pentru a determina dacă RBS ar trebui separată în două entităţi distincte, una care să preia activele viabile ale grupului, iar cealaltă să absoarbă activele neperformante.

Evaluarea, care urmează să fie finalizată în toamnă, a întârziat orice tentativă de vânzare a participaţiei statului, preluată în urma unui bailout de 45 miliarde lire sterline acordat în timpul crizei financiare din 2008-2009. În prezent, pachetul valorează aproximativ 30 miliarde lire sterline.

"Nu cred că ar fi de bun simţ pentru guvern să stabilească termene rigide, însă având în vedere punctul de plecare cred că este nerealist să credem că RBS va trece în proprietate privată în acest mandat parlamentar, sau poate chiar în următorii cinci ani", a afirmat Cable pentru Sunday Telegraph, preluat de The Guardian.

RBS trebuie să vândă 315 dintre sucursalele sale, potrivit condiţiilor impuse de Comisia Europeană la încasarea ajutorului de stat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO