Business Internaţional

Privatizarea, solutia guvernului polonez pentru datoria publica

01.11.2009, 23:15 45

Guvernul de la Varsovia mizeaza pe un program ambitios deprivatizari in valoare de 8,9 mld. euro ce urmeaza a se derula pe operioada de doi ani, pentru a reduce datoria publica masiva, scrieFinancial Times.
Ministrul polonez de finante Jacek Rostowski a declarat caplanurile sale privind privatizarea unor active de stat, printrecare si Bursa de la Varsovia si companiile energetice, suntnecesare pentru a mentine nivelul datoriei publice la sub 55% dinProdusul Intern Brut.
Datoria publica a Poloniei a crescut de la 47% din PIB in cursulanului trecut la putin sub 50% in 2009, iar guvernul face eforturipentru a evita o noua majorare in 2010. Cea mai mare temere aPoloniei ramane datoria publica, ce nu poate depasi pragul maxim de60% stabilit prin Tratatul de la Maastricht. "Trebuie sa obtinem oreusita prin intermediul acestui program de privatizare in masa pecare guvernul intentioneaza sa-l implementeze. Sunt sigur ca nu vomatinge pragul de 55%", a declarat Rostowski.
Anul acesta, guvernul polonez a incasat dividende substantiale dela companiile in cadrul carora detine actiuni, insa profiturile deanul viitor sunt estimate a fi cu mult sub cele inregistrate in2009. Aleksander Grad, ministrul polonez al Trezoreriei, care vasuperviza programul de privatizare, a afirmat intr-un interviurecent ca "planul nostru este realist si il vom duce la capat inurmatoarele 18 luni daca situatia de pe piete nu se vainrautati".
Polonia este singurul stat din Uniunea Europeana care a reusit saevite recesiunea si ar putea inregistra un avans economic de 1,2%anul acesta, insa in pofida masurilor adoptate de guvernul de laVarsovia, deficitul bugetar al tarii a urcat anul acesta la peste6% din PIB. Anul viitor, deficitul bugetar ar putea atinge un nivelrecord, potrivit lui Rostowski, care a adaugat ca "impozitelepercepute de stat au crescut deja destul de mult".
O alta problema extrem de dificila pentru statele din intreagalume, somajul, nu are aceeasi amploare in Polonia, unde a urcat cudoar un procent in timpul crizei, pana la 8%, potrivit agentiei destatistica a Uniunii Europene, Eurostat.
Rostowski pune evolutia destul de modesta a somajului din Poloniape seama intreprinderilor mici si mijlocii, care au mai fostafectate de probleme la inceputul deceniului si au devenit mairezistente ulterior.
In conditiile in care problemele economice incep sa se tempereze,guvernul de la Varsovia isi indreapta din nou atentia catreobiectivul de a se alatura zonei euro. Promisiunea facuta in toamnalui 2008 de premierul polonez Donald Tusk, potrivit carei Poloniava adopta moneda euro pana in 2012, a pierdut orice sansa de a sematerializa dupa ce a devenit clar ca tara nu va putea indeplinicriteriile de convergenta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO