Business Internaţional

Procurorii britanici scot la lumină fapte de corupţie de milioane de euro ale Alstom în Ungaria

Garnitură veche de metrou alături de una Alstom în Budapesta

Garnitură veche de metrou alături de una Alstom în Budapesta

Autor: Bogdan Cojocaru

08.04.2016, 00:05 1753
O investigaţie a biroului con­tra fraudelor serioase din Marea Bri­tanie (SFO) a descoperit că grupul francez Alstom a mituit cu 2,3 mil. euro re­pezentanţi ai Companiei de Transport din Budapesta (BKV) prin intermediul unei firme austriece pentru a se asigura că va fi câşti­gătorul unei licitaţii pentru sistemul de metrou al capitalei un­gureşti, potrivit Index.hu.

Există, de asemenea, suspiciuni că alte 5 milioane de euro au ajuns la BKV printr-o companie daneză.

SFO a anunţat  la sfârşitul anului trecut că încă un cetăţean britanic a fost acuzat într-o investigaţie contra Alstom Network UK, scrie Port­folio.hu. Terence Stuart Watson, preşedintele pentru Marea Britanie al Alstom Transport UK & Ireland, a fost acuzat de fapte de corupţie, iar pe 5 aprilie ar fi urmat să fie adus în faţa judecătorilor. Aceste fapte de corup­ţie s-au întâmplat în perioada 1 ianua­rie 2003 – 31 decembrie 2008 şi pri­vesc furnizarea de garnituri de me­trou pentru Budapesta.

Alstom este prezent şi în România de peste 20 de ani cu con­tracte de lucrări de mentenanţă, modernizare, infrastructură şi insta­laţii de sisteme de semnalizare. Cu metroul bucureştean, Alstom a încheiat în 2003 un contract controversat de mentenanţă al tre­nurilor de metrou, valabil pe 15 ani.

Watson este a şaptea persoană acuzată de SFO în ancheta Alstom. Potrivit cererii de acuzare, obţinută de Index, patru executivi de la Alstom împreună cu mai mulţi suspecţi, cărora nu li s-a dezvăluit identitatea, au plătit sau au convenit să plătească până la 2,3 milioane de euro către un oficial sau mai mulţi oficiali ai BKV şi/sau către intermediari în 2006-2007. Banii necuveniţi au fost transferaţi părţii maghiare sub para­vanul comisioanelor de consiliere prin Eurocontact Public Affairs GmbH, firmă austriacă, cu sco­pul de a asigura pentru Alstom o eva­luare favorabilă a ofertei într-o licitaţie pentru furni­zarea de trenuri pentru liniile de metrou 2 şi 4 ale Budapestei.

Index aminteşte că Eurocontact este implicată în scandalul Strabag izbucnit după ce s-a aflat că grupul de construcţii a direcţionat în perioada 2004-2007 bani sub formă de donaţii anumitor parteneri maghiari prin intermediul firmei austriece. Strabag avea atunci contracte de infra­structură cu statul ungar.

Revenind la cazul Alstom, 5 mil. euro ar fi ajuns la BKV prin inter­mediul unei firme daneze lichidate între timp. Unul dintre proprietarii firmei avea la un moment dat înre­gistrate pe numele lui în Danemarca aproximativ 150 de companii.

Licitaţia pentru metrou este investigată şi de autorităţile ungare sub supravegherea procurorului şef al Budapestei. Iniţial, termenul limită pentru clasarea cazului a fost 3 aprilie, dar acesta a fost extins de procurorul şef.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO