Business Internaţional

Procurorii greci au acuzat un fost angajat al FMI că a „umflat“ deficitul bugetar al ţării, în funcţie de care au fost stabilite măsurile de austeritate

Procurorii greci au acuzat un fost angajat al FMI că a „umflat“ deficitul bugetar al ţării, în funcţie de care au fost stabilite măsurile de austeritate

„Umflarea” estimării de deficit bugetar pentru 2009 a sporit duritatea măsurilor de austeritate, la care grecii au reacţionat cu proteste de stradă, printre cele mai violente din Europa. Foto: AFP

Autor: Bogdan Cojocaru

24.01.2013, 00:05 680

Printre acuzaţi figurează şeful in­sti­tu­tului - Elstat, Andreas Georgiou, un veteran cu o ex­perienţă de 20 de ani la FMI, instituţie care în lumina efectelor pe care austeritatea le are asupra societăţii şi economiilor şi-a schimbat atitudinea şi recomandă acum mai mult stimul economic şi mai puţine reduceri de cheltuieli.

Alături de şeful Elstat, procurorii urmăresc penal alţi doi experţi statistici ai institutului. Cei trei ar putea fi acuzaţi şi de corupţie şi fals în declaraţii, potrivit unei surse judiciare, care a precizat că aceştia riscă pedepse de până la 10 ani de închisoare. Ei au respins acuzaţiile, scrie Financial Times.

Decizia procurorilor, care pune sub semnul îndoielii validitatea celui de-al doilea pachet de bailout al Greciei, de 172 miliarde euro, urmează unei anchete de 15 luni declanşate în urma unor acuzaţii făcute în 2011 de o profesoară de statistică, Zoe Georganta, după ce aceasta a fost concediată de la Elstat. Ea susţine că Georgiou şi echipa lui au folosit metode imprecise pentru a mări estimarea deficitului bugetar din 2009 de la 12% din PIB la 15,8% din PIB, nivel record în zona euro.

Deficit mai mare la presiunile Germaniei?

"Deficitul pentru 2009 a fost majorat artifi­cial pentru a arăta că ţara are cel mai mare deficit din Europa, chiar mai mare decât cel al Ir­landei, care era de 14% din PIB", a spus Geor­ganta. Ea a explicat presei elene că de­fi­citul a fost umflat prin includerea în calcule a unor date privind mai multe companii de uti­li­tăţi şi la presiunea Germaniei pentru ca Gre­cia "să fie forţată" să adopte măsurile dure de aus­teri­tate, notează Thomson Reuters.

Georganta a fost concediată din board-ul El­stat de ministrul de finanţe de la acea dată Evangelos Venizelos.

Revizuirea a creat impresia că problemele fiscale ale Greciei sunt mai grele decât s-a crezut şi au acutizat criza din zona euro.

"Orice încercare de a folosi statistica în interes naţional este o reţetă pentru dezastru", spunea atunci şi şeful Elstat.

Modificarea estimării a fost acceptată fără ezitare de Eurostat, institutul de statistică al Comisiei Europene.

Elstat a fost înfiinţat în august 2010 sub condiţiile celui de-al doilea program de bailout ca agenţie independentă în încercarea de a aduce statistica elenă la standardele UE. Anterior, o comisie de experţi a Ministerului de Finanţe şi a băncii centrale calcula deficitul bugetar pe baza datelor furnizate de guvern, iar cifra era raportată la Eurostat. Ministrul de finanţe era personal responsabil pentru aprobarea cifrelor finale.

"Practica era că biroul de contabilitate a Ministerului de Finanţe lucra cu Banca Greciei pentru a stabili cifre privind deficitul şi datoria ignorând studiile serviciilor de statistică", a explicat un economist citat de FT.

Niciun politician acuzat. Încă

Criza europeană a erupt în 2009, după ce guvernul socialist a anunţat că deficitul bugetar era de 12,4% din PIB, de mai mult de două ori mai mare decât estimarea guvernului anterior, condus de partidul Noua Democraţie. După ce Elstat a fost înfiinţat, Eurostat a renunţat la avertismentele privind credibilitatea datelor statistice greceşti referitoare la finanţele publice. Datele revizuite oferite de Eurostat demonstrează că Grecia nu ar fi putut intra în zona euro în 2001 deoarece a avut deficitul bugetar prea mare.

Până în prezent, nici socialiştii şi nici cei de la Noua Democraţie nu au acuzat vreun oficial pentru calcularea greşită a deficitului, notează The New York Times.

Dar procurorii au cerut parlamentarilor să decidă dacă fostul premier socialist George Papandreou şi fostul ministru de finanţe George Papaconstantinou ar trebui cercetaţi pentru majorarea estimării privind deficitul bugetar. O comisie parlamentară a stabilit anul trecut că politicienii nu au făcut nimic greşit, dând vina în schimb, dar vag, pe "lipsa cunoştinţelor despre zona euro".

De atunci, Papaconstantinou, care l-a numit pe Georgiou la şefia Elstat în iunie 2010, a intrat în centrul unui scandal de evaziune fiscală, fiind acuzat că a înlăturat numele unor membri ai familiei sale de pe o listă cu peste 2.000 de greci cu conturi în Elveţia care ar fi putut fi folosite pentru a evita taxele.

Corupţia, boală grea în Grecia. Simptomele din 2012

8 martie - mai mulţi angajaţi ai principalului fond grecesc de pensii IKA au fost arestaţi sub suspiciunea de fraudă.

Începutul lunii martie - doi angajaţi ai Ministerului Dezvoltării au fost arestaţi pentru că au cerut mită.

11 aprilie - un fost ministru al apărării a fost arestat într-o anchetă de spălare de bani.

19 septembrie - ministrul sănătăţii ia măsuri disciplinare contra oficialilor locali din insula Zakynthos pentru că a acordat sute de ajutoare pentru nevăzători unor persoane care văd.

2 octombrie - liderul partidului socialist predă o listă, anterior crezută dispărută, cu aproximativ 2.000 de greci cu conturi în Elveţia - lista Lagarde.

5 decembrie - Grecia figurează drept cel mai corupt stat din UE într-un raport al Trasparency International.

24-25 decembrie - poliţia arestează cinci persoane sub suspiciunea că au fraudat agenţia naţională de turism.

28 decembrie - procurorii spun că de pe lista Lagarde au fost înlăturate numele ministrului de finanţe anterior.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO