Business Internaţional

Profesorul "Avatar" pe locul trei în cursa pentru preşedinţia Cehiei

Profesorul "Avatar" pe locul trei în cursa pentru...

Autor: Cătălina Butan

10.01.2013, 20:30 16645

Un profesor de artă, Vladimir Franz, tatuat pe aproape întregul corp, fără experienţă politică şi având cunosţinţe economice puţine se află pe locul trei în cursa pentru preşedinţia Cehiei, scrie Daily Mail.

Sondajele arată că unul din nouă votaţi plănuieşte să-l susţină pe profesorul în vârstă de 53 de ani, compozitor de operă şi pictor în alegerile prezidenţiale din Cehia care se vor desfăşura vineri şi sămbătă. Campania electorală nu a inclus postere şi a costat 18.000 de euro, bani strânşi din donaţii.

Într-o ţară în care oamenii sunt săturaţi de politicieni corupţi, care nu au reuşit să-şi respecte obligaţiile pentru mai mult de două decenii după căderea comunismului, promisiunile lui Vladimir Franz, pentru drepturi, democraţie şi politici de energie regenerabilă au un impact semnificativ.

Franz a ajuns pe scena politică după ce a strâns 88.000 de semnături publice, cu mult peste limita impusă de lege, de 50.000.

Franz se bucură de sprijinul multor cehi, echipa sa responsabilă de campania electorală fiind formată din voluntari. Cei mai mulţi susţinători sunt în rândul tinerilor.

Pentru prima dată, preşedintele Cehiei va fi ales printr-un nou sistem, care permite candidaţilor independenţi să intre in cursa pentru preşedinţie.

Vladimir Franz este cotat cu 11% şanse de câştig în primul scrutin, procent care nu va fi suficient pentru a-l propulsa în scrutinul al doilea, însă care-l va face "kingmaker", putând să influenţeze rezultatul alegerilor prin precizarea favoritului la titlul de preşedinte.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO