Business Internaţional

Profit maxim pe ultima sută de barili: Arabia Saudită ar vrea ca preţul petrolului să ajungă la 100 de dolari

Profit maxim pe ultima sută de barili: Arabia Saudită...

Autor: Alex Ciutacu

18.04.2018, 16:23 19237

Arabia Saudită, unul dintre cei mai mari exportatori de petrol din lume, ar vrea ca preţul combustibilului să ajungă la 80 de dolari sau chiar 100 de dolari per baril, potrivit surselor din industrie citate de Reuters.

Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), Rusia şi alţi producători majori de petrol au început să reducă producţia în 2017, în încercarea de a menţine un preţ stabil. Pactul a fost extins până în decembrie 2018, iar o întâlnire în luna iunie a celor mai mari producători din lume va decide dacă acest pact continuă.

Pactul ajunge la termenul de expirare, însă nu există niciun semn cu privire la intenţiile Arabiei Saudite sau a celorlalţi jucători, de a continua înţelegerea sau nu.

În ultimul an, Arabia Saudită a devenit din ce în ce mai vocală în cadrul OPEC, cerând de mai multe ori o majorare a preţului. Iran, care cerea în urmă cu câţiva ani preţuri mai mari, îşi doreşte acum preţuri mai reduse decât Arabia Saudită.

Sursele din industrie au corelat schimbarea de atitudinea a arabilor cu evaluarea companiei Aramco, din care regatul vrea să vândă o participaţie minoritară în cadrul procedurii de IPO.

Reducerea de la nivelul producţiei a crescut anul acesta preţul petrolului la 73 de dolari per baril, cel mai mare nivel din noiembrie 2014 până acum. Preţul petrolului a început să scadă de la peste 100 de dolari per baril – un preţ pe care arabii îl susţineau în 2012 – la mijlocul anului 2014, când rezervele din ce în ce mai mari de petrol din partea competitorilor precum Statele Unite au început să încetinească piaţa.

Însă regatul vrea ca preţul să crească în continuare. Două surse citate de agenţia de ştiri Thomson Reuters au spus că un preţ dorit de 80 de dolari sau chiar 100 de dolari circulă la nivelul discuţiilor dintre oficialii saudiţi.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO