Business Internaţional

Profitabilitatea băncilor europene se înrăutăţeşte din cauza scăderii preţurilor materilor prime

Profitabilitatea băncilor europene se înrăutăţeşte...

Autor: Anca Dumitrescu

01.10.2015, 14:23 227

"Evoluţiile de pe pieţele materiilor prime contează pentru bănci, având în vedere ce arată despre creşterea economică şi implicaţiile pentru calitatea activelor. Folosirea materiilor prime drept garanţii provoacă temeri legate de calitatea activelor", se arată într-o notă a analiştilor Nick Anderson şi James Chappell, transmite Bloomberg.

Reducerea cererii de materii prime în China a afectat preţurile şi a speriat investitorii în acţiuni ale unor producători şi traderi precum Glencore, care a pierdut în acest an 65% din capitalizarea de piaţă.

Acest fapt contribuie la slăbiciunea economică în general şi afectează valoarea materiilor prime folosite ca garanţii, potrivit Berenberg.

Băncile europene au probleme să ăşi consolideze capitalul, pe fondul dobânzilor aflate la minime record în zaona euro. În plus, deprecierea aplicată de guvernul chinez yuanului, posibila suplimentare a programului de lichidităţi de către Banca Centrală Europeană şi perspectiva ca Rezerva Federală americană să crească dobânzile creează temeri privind sustenabilitatea şi ritmul de creştere economică, potrivit analizei.

Componenta bancară a indicelui STOXX Europe 600 a scăzut cu 2,4% în acest an, în timp ce indicele a urcat cu circa 3%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO