Business Internaţional

Profitul net al Gazprom a scăzut cu 60%, din cauza crizei din Ucraina

Profitul net al Gazprom a scăzut cu 60%, din cauza...

Autor: Anca Dumitrescu

30.01.2015, 00:05 474
Grupul rus Gazprom a înregistrat în trimestrul al treilea o scădere de 60% a profitului net, la 105,7 miliarde de ruble (1,5 miliarde dolari), de la 276 miliarde de ruble în urmă cu un an, afectat de deprecierea rublei şi de oprirea exporturilor în Ucraina din cauza neînţelegerilor legate de preţuri.

În primele nouă luni, profitul net al Gazprom a scăzut cu 35% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, la 556,3 miliarde de ruble (8,1 miliarde dolari), relatează Bloomberg.

Rezultatele sunt peste aşteptările analiştilor, dar grupul a avertizat că preţul scăzut al petrolului ar putea să îi afecteze planurile de investiţii. Gazprom a oprit livrările de gaze către Ucraina în iunie anul trecut din cauza disputei privind preţurile şi a datoriilor statului ucrainean pentru gazele primite.

În raportul financiar al Gazprom se arată că grupul a constituit provizioane de 83,9 miliarde de ruble (1,2 miliarde dolari) pentru acoperirea datoriilor Ucrainei pentru gaze.

Grupul a înregistrat o pierdere de 320,7 miliarde de ruble (4,65 miliarde dolari) în primele nouă luni din cauza deprecierii rublei, faţă de o pierdere de 115,4 miliarde de ruble în intervalul similar din 2013. În trimestrul al treilea, pierderea generată de deprecierea rublei a fost de 273 miliarde de ruble.

În 2014, rubla a pierdut 40% din valoare, cel mai grav declin fiind îregistrat în trimestrul patru.

Conflictul cu Ucraina a făcut ca Gazprom să aibă în 2014 cel mai redus nivel al producţiei anuale de gaze, de 444 miliarde de metri cubi.

Ucraina era cea mai mare piaţă de export a Gazprom, dar importurile de gaze din Rusia ale Ucrainei au scăzut de la 59 de miliarde de metri cubi în 2006 la doar 14,5 miliarde de metri cubi în 2014.

În acest an, compania naţională de gaze a Ucrainei, Naftogaz, intenţionează să cumpere circa 8 miliarde de metri cubi de gaze din Rusia.

În octombrie anul trecut, Rusia şi Ucraina au încheiat un acord interimar, iar autorităţile de la Kiev au plătit o parte din datorie, evaluată în prezent de grupul rus la 2,44 miliarde dolari. Preţurile petrolului au scăzut cu 60% din iunie 2014. Preţurile gazelor urmează tendinţa cotaţiilor petrolului, cu un decalaj de 6-9 luni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO