Business Internaţional

Profituri record pentru sistemul bancar: Băncile americane au avut cel mai profitabil trimestru din istoria industriei

Profituri record pentru sistemul bancar: Băncile...

Autor: Alex Ciutacu

23.05.2018, 15:10 133

Profiturile băncilor americane au crescut cu 28% în primele trei luni ale anului la 56 miliarde de dolari, potrivit unor statistici publicate de FDIC (autoritatea americană care asigură depozitele bancare), citată de CNN.

Statisticile au fost alimentate de reforma fiscală a lui Donald Trump şi de o economie sănătoasă.

Rezultatele au fost prezentate cu câteva ore înainte ca americanii să voteze un pachet legislativ prin care nivelul de reglementare asupra unor bănci comunitare şi asupra unor creditori regionali ar fi schimbat, pentru a evita o nouă criză economică.

Deşi bancherii se plâng de reglementări excesive, raportul FDIC arată că industria bancară nu se împiedică în reglementări.

Reforma Dodd-Frank a fost adoptată în iulie 2010 de fostul preşedinte american Barrack Obama. De atunci, profiturile băncilor au crescut cu 135% încât economia americană a ieşit din recesiune.

Împinse de organele de reglementare, băncile americane au strâns fonduri şi pentru „zile negre”. Industria stă pe un capital total de 2.000 de miliarde de dolari care ar putea ajuta în cazul în care o nouă criză se arată la orizont.

Wall Street-ul pariază că deregularizarea unor proceduri ar permite băncilor să plătească dividende.

FDIC spune că 70% din cele 5.606 bănci ale ţării au crescut în ultimul trimestru. Procentul băncilor care pierd banii a scăzut la 3,9% în primele trei luni.

Listă băncilor cu probleme realizată de FDIC s-a scurtat la doar 92 de bănci, cel mai scăzut nivel din ultimii zece ani.

Industria financiară a profitat de reforma fiscală a lui Donald Trump. FDIC transmite că profiturile au crescut cu 6,7 miliarde de dolari în urma reformei.

Cu toate acestea, băncile tot ar fi înregistrat profituri record de 49,4 miliarde de dolari, chiar dacă reforma fiscală a preşedintelui Trump nu ar fi fost adoptată.

„Reforma fiscală a permis unei industrii bancare puternice să devină şi mai puternice”, spune James Chessen, economist-şef în cadrul Asociaţiei Bancherilor Americani.

Cea mai mare parte din aceste profituri vine dinspre jucătorii mari ai industriei. Atât Morgan Stanley şi Bank of America au înregistrat încasări trimestriale record, în timp ce profitabilitatea Goldman Sachs a atins maximul ultimilor cinci ani.

Mai mult, JPMorgan Chase, cea mai mare bancă americană, a înregistrat un profit de 8,7 miliarde de dolari în ultimul trimestru. Aceasta este cel mai mare profit trimestrial al unei bănci americane din istorie.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO