Business Internaţional

Prognoză devastatoare de la FMI: Inflaţia Venezuelei va atinge nivelul de 1.000.000%

Prognoză devastatoare de la FMI: Inflaţia Venezuelei va...

Autor: Alex Ciutacu

24.07.2018, 10:32 1504

Inflaţia Venezuelei va creşte masiv şi va ajunge la 1.000.000% până la sfârşitul anului în contextul în care guvernul continuă să printeze bani pentru a acoperi găurile din ce în ce mai mari din buget, prezice Fondul Monetar Internaţional, citat de Bloomberg.

Criza este comparabilă cu cea a Germaniei din 1923 şi cu cea din Zimbabwe din perioada 2000, spune Alejandro Werner, director al departamentului pentru emisfera vestică din cadrul FMI.

Acesta prezice că economia se va micşora cu 18% în 2018 – al treilea an consecutiv cu o contractare de două cifre – în contextul în care producţia de petrol se prăbuşeşte.

„Colapsul activităţii economice, hiperinflaţia, deteriorarea constantă a bunurilor publice şi lipsa de alimente la preţuri subvenţionate, au rezultat în emigrări în masă, ceea ce va avea efecte colaterale asupra ţărilor vecine”, scrie Werner pe blogul său.

Venezuela a suferit un colaps economic dramatic de când preţurile petrolului au scăzut în urmă cu patru ani, iar autorităţile au refuzat să ajusteze economia ţării.

În timp ce sute de mii de cetăţeni ai ţării fug de foamete şi de preţurile care cresc masiv, preşedintele Nicolas Maduro a susţinut constant că această criză este rezultatul „unui război economic” dus de oponenţii săi politici atât acasă cât şi peste hotare.

În timp ce economia a început să se prăbuşească, autorităţile nu au mai publicat cu regularitate principalii indicatori economici. Economiştii se bazează acum pe estimări independente, furnizate de organizaţii internaţionale şi bănci.

Indicele Cafelei cu Lapte de la Bloomberg, care urmăreşte preţul unei cafele în toată lumea, arată că inflaţia a trecut de 60.000% în ultimul an şi prinde viteză acum, ajungând la o rată de 300.000% în ultimele trei luni.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO