Business Internaţional

Prognozele Băncii Mondiale creează depresie pe pieţe

Sursa foto - Shutterstock

Sursa foto - Shutterstock

Autor: Bogdan Cojocaru

15.01.2015, 00:05 1544
Preţul cuprului, un barometru al sănătăţii economiei globale, şi cotaţiile acţiunilor de pe marile burse europene au scăzut ieri după ce Banca Mondială (BM) a redus prognoza de creştere pentru economia globală şi a avertizat asupra riscului ca stagnarea din zona euro să devină permanentă. Euro s-a depreciat, de asemenea, la minimul ultimilor nouă ani faţă de dolar şi sub nivelul la care a fost pus în circulaţie.

BM a diminuat estimarea privind creşterea economiei mondiale anul acesta de la 3,4% la 3%. Pentru zona euro, instituţia prognozează un avans de 1,1%, a atenţionat că inflaţia slabă ar putea persista şi a îndemnat Banca Centrală Europeană să activeze un nou program de printare de bani pentru achiziţii de active pentru a stimula creşterea. Preţurile cuprului s-au prăbuşit cu până la 8%, la minimul ultimilor cinci ani în condiţiile în care BM a avertizat că economia mondială este prea dependentă de SUA. În SUA, cea mai mare economie a lumii, vânzările de retail au scăzut în mod neaşteptat în decembrie, provocând fiori investitorilor de pe Wall Street. Pe bursele europene, acţiunile marilor companii de minerit s-au prăbuşit cu până la 12%.

Indicele FTSE 100 al bursei de la Londra înregistra spre sfârşitul şedinţei de tranzacţionare o scădere de aproape 3%. Indicii DAX, al bursei de la Frankfurt, şi CAC 40, al bursei de la Paris, au scăzut cu 1,3% respectiv 1,5%.

„Consumul slab, investiţiile anemice şi inflaţia lentă se pot alimenta reciproc provocând o spirală deflaţionistă în zona euro“, se arată într-o analiză a BM.

 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO